Selasa, 15 November 2011

Kuih Cara Berlauk

Salam... mari minum petang dengan kuih cara berlauk. Dah lama bercadang nk buat kuih ni, tp (ermmm...tau-tau ler kan...) Walaupun dah ada acuan kuih cara, daging, daun sup bawang segala bagai, kalo mood rajin takde...ermm...cuma dapat berangan jer la...hahaha...

Sedap kuih ni. CK dapat resipi dari kawan CK, puan Sri Deanna Mohd Yasin (mama D ) yang berkongsi resipi di facebook. Kak Sheila pun dah try (kan akak kan.....)


Kuih Cara Berlauk
Resipi asal : Pn. Hawa/Kelas Masakan Kg. Petaling Bahagia, Kuala Lumpur
Sumber : Cendanakasih

Bahan A
2 cawan tepung gandum
4 cawan santan (1 santan + 3 cwn air)
1 biji telur
1 sudu teh perisa (tumix etc..)
sedikit garam
sedikit minyak bijan (1/2 sd besar)

#bancuh sebati semua bahan di atas kemudia tapis. Ketepikan

Bahan Inti
100 gram daging cincang
1 labu bawang besar
1 sudu makan serbuk kari
sedikit garam dan gula
minyak untuk menumis

# tumis bahan2 di atas seperti biasa kemudian ketepikan.

Bahan tabur
cili merah hiris
daun sup dan daun bawang
bawang goreng (CK tambah)

Cara Membuatnya :-
Panaskan acuan cara. sapukan minyak.
Tuang bahan A memenuhi acuan.
Masukkan bahan inti dan bahan tabur.
Tutup acuan dan tunggu hingga masak.
Setelah kuih masak, bolehlah diangkan dan hidangkan panas2.


Alamak...banyak plak dapat kuih ni... berjam jugak nk siapkannya (yelah, CK cuma ada 1 jer acuan kuih cara tu)...so berjanggut ler nk abiskan... jadinyer........... setakat yang rajin jer laaa..... lebihan adunan batter tu CK simpan dalam esbox.. esok (kalo rajin) CK campur ngan tepung sikit, letak togeh, daun kucai, udang.......dan JADILAH cucur udang... hahaha....




5 corat coret:

Sheila Shafeareen berkata...

As'salam waduh waduh waduh ini yg buat makcik datin jalos ni...megancam dan tegoda balik...boleh le hantar 10 ketul hehe....

aDisH.sHidA berkata...

my fevret.....
tp buat x pernah menjadi..beli je la

cik cek berkata...

Emmm...bestnya...kuih cara...fav kak cek ni...tak kira cara berlauk ke cara manis..dua2 pun kak cek suka...:D

Ladysirna berkata...

selalu makan kuih ni kalau ada majlis2 je..jarang jumpa org jual..

Sue @ Nenie berkata...

Salam Kak..sedapnya..antara peberet gak ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...