Isnin, 28 November 2011

Sambal Udang Petai

Salam

Hidangan tengahari ni special buat Along sbb ada lauk kegemaran dia- petai. Errrm... tahan jer laaa...

Beli petai ni kat pasar malam, 4 ikat rm3.00. Matanya kecik2 jer..tapi takpe la, untuk sorang makan kan. Dan bila CK masak lauk ni, habis semua petai dikutip oleh Along. Orang lain tak heran sangat sbb tak brapa suka petai.


Resipi Sambal Udang Petai
Sumber: Cendanakasih

Bahan-bahan
25 ekor udang sederhana besar
4 papan petai-diambil isinya
1 senduk cili kering kisar
1 sudu teh pes asam jawa
2 sudu serbuk udang kering
garam, perasa
minyak masak
bawang besar -dpotong bulat

Bahan tumbuk
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit belacan

Cara-cara
Satukan bahan ditumbuk bersama pes cili.
Panaskan kuali, masukkan minyak dan tumis cili tadi sampai pecah minyak dan naik bau.
Masukkan air asam jawa dan petai. Biar sekejap dan masukkan udang, bersama serbuk udang kering
Kacau rata, tambah garam dan perasa
Akhir sekali, masukkan bawang besar yang dipotong bulat, kacau dan sedia dihidang.


Lauk lain- belum sempat nk masak...sedang berfikir2 ni...cadangnya nk goreng ikan, goreng sayur, buat sambal belacan dan cicah ngan ulam. Errrm.... harap Jebat berselera ler makan !!!

Tayang cis tart ler plak...pepagi lagi dh mulakan projek cis tart ni... tempahan dari jiran seberang jalan...kak Tie Kelantan. Selain cis tart ni, dia tempah gak karipap ngan cucur badak untuk dihantar ke Kelantan

** jauh dah produk CK berjalan - ke Dubai, Kelantan, Sabah, Kedah, Jobor, Perak.... tp tuan yang membuatnya macam katak bawah tempurung....hahaha....DUNIAku DI DAPUR



5 corat coret:

Kerull berkata...

Salam t.hari CK..wah makan sambal arini ye..sodap tu..kene ngan nasi panas ngan ikan goreng..

Amie berkata...

selamat petang CK,
kita suka sambal petai...sama dengan Along!
banyaknya tempahan... moga bisnes terus maju..

Cendana Kasih berkata...

Kerull- apa yang dirancang tak menjadi, coz jebat kita tak balik lunch...huhuhu.... last2, goreng telo jer...hahaha...

Amie- time kasih..syukur dengan pemberianNya...
suka petai yer...hehehe...len kali kalo masak petai, hulur sepiring utk along yer...hehe

inahar ali berkata...

salam rinduu noorma..huubby akak pun hantu petai..leh tambah nasii brpinggan uuu!

quinnie berkata...

kalau kat rumah ni ramai yg duk kutip petai..kekek...memang sedap makan sambal tumis udang berpetai..makan mesti bertambah..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...