Semalam g jalan2 kat tesco, terpandanglah aneka cendawan yang kiut miut. Teringat plak nk makan sup cendawan. Alkisah bermula masa party reunion bulan 7 ari tuh. Kawan aku si Lida bawak lah sup cendawan. Sedap lah plak. Nasib baik si Ro'z mintak resepi. Tapi last2 dia plak yang tak salin resepi ni. Takpe lah..aku dh tepek kat sini.
So hari ni dapatlah aku masak sup ni. Yang bestnya sup ni, masa makan tu macam treasure hunt. Macam2 ada.....
Meh kita share resepi tu kat sini. (jangan marah yer Lida)
Sup Cendawan Lida (amik nama asal yang empunya resepi)
Bahan-bahan
~Isi ayam-dipotong kiub
~Udang~Sotong~Aneka fishball (udang, sotong, ikan-potong bite saiz)
~Pelbagai jenis cendawan (shitake, jarum, dll)
~Tauhu jepun -digoreng dahulu
~Crab stick-dipotong
~Putih telur
~Tepung jagung
~Bawang putih, bawang merah-dihiris nipis
~Lada sulah
Cara-caranya
1. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau. Masukkan lada sulah. Kacau lagi kemudian masukkan air.
2.Bila dh mendidih, masukkan isi ayam, udang, sotong, tauhu jepun, fishball. Biar mendidih sekejap, kemudian masukkan aneka cendawan tadi.
3.Masukkan garam dan serbuk perasa.
4.Akhir sekali, masukkan tepung jagung dan putih telur sambil terus dikacau. Tunggu sebentar dan biar kuah agak pekat.
5.Bolehlah dihidangkan.