Bahan-bahan
>1 kilo kacang hijau
>1 kilo gula (tapi aku kurangkan sikit, dalam 3/4 kg)
Cara-cara
1.Kacang hijau digoreng dengan api perlahan hingga wangi. Kemudian, sejukkan kacang tu.
2.Bila dh sejuk, keluarkan kulit kacang (ini untuk menjadikan kuih putu kacang tu putih melepak)
3.Blender halus kacang hijau yang digoreng tadi.
4.Ayak tepung tadi.
5.Campurkan dengan gula, gaul rata biar sebati
6.Renjiskan sedikit air agar tepung kacang tadi dapat ditekan pada acuan
7.Letakkan tepung dalam acuan putu kacang, dan tekan padat2 pada acuan.Ambil pisau dan kikis lebihan tepung pada acuan (nanti dapatlah bentuk yang rata jer)
8.Keluarkan dr acuan dan susun dalam dulang
9.Jemur ditengah panas hingga kering (sehari pun dh cukup, kalau lama2 nanti keras kematu plak)
*Sebelum jemur, tutup dulang dengan selendang nipis dan klipkan pada tepi dulang. Kalau tidak, ada jer benda alah yang berminat dengan kuih ni....