Khamis, 11 September 2008

Pasta

Dh lama si Along request nk makan spegetti, tapi Hang Jebat tu bukannya suka makan western food ni (maklum ler..tekak pahlawan melayu, he,he,he....) So untuk lunch anak2ku tengahari ni, aku buat ler pasta untuk diaorang. Resepi ni dapat dr Yani,Myresepi. Sesapa yang malas nk ke myresipi tu, leh ler copy resepi tu kat sini. Sedap dan senang.


Bahan-bahan
~1 biji telur separuh masak
~spagetti secukupnya
~1 sudu besar mayonis
~1 sudu besar butter
~sedikit garam
~1 ulas bawang putih- dicincang
~1/2 biji bwg besar(sederhana saiz) - dicincang
~2 sudu besar minyak zaitun
~Parmesan cheese secukupnya
~Parsley kering secukupnya
~serbuk lada sulah/lada hitam

Cara-cara
1.Rebus pasta dengan sedikit garam sehingga masak dan toskan.
2.Panaskan minyak zaitun. Tumis bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau.
3.Kemudian, masukkan pasta bersama dengan 5-6 sudu besar air rebusan pasta tadi. Kacau balik sekejap.
4.Kemudian masukkan pula butter dan mayonis ke dlm pasta tadi. Gaul rata. Adjust rasanya. Tambah garam kalau tak masin
5.Letak pasta ke dalam pinggan, taburkan dengan parmesan cheese, kemudian letaklah telur separuh masak dan taburkan daun pasley dan serbuk lada sulah/lada hitam.
*Kalau nak sesuaikan dengan tekak melayu, boleh masukkan potongan cili padi semasa tumis bawang.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...