Khamis, 18 September 2008

Blueberri cheese tart

Resepi ni cedok dr myresepi. Buat alteration dari beberapa buah resepi yang ada kat situ, dan terhasillah blueberri cheese tart.

Bahan-bahan
(untuk pastri)
>250gm tepung gandum
>165gm mentega
>1/2 sudu teh esen vanila
>1/2 sudu teh lemon paste
>1/2 biji telur
>65gm gula halus

(untuk filling)
>250gm cream cheese
>50gm gula aising
>20gm mentega
>1 biji telur
>1 sudu besar tepung jagung
>1 sudu besar tepung kastat
>50ml susu cair/fresh cream
>sedikit esen vanila
>blueberri pie filling secukupnya

Cara-cara
1.Untuk membuat pastri, masukkan butter ke dalam mangkuk dan pukul bersama gula dan esen vanila hingga kembang
2.Masukkan telur, gaul lagi. Diikuti dengan tepung. Gaul dengan tangan hingga menjadi doh.
3.Canai doh setebal 3-4mm. Masukkan ke dalam acuan tat/bekas muffin
4.Cucukkan dengan garfu, dan bakar secara blind bake selama 20 minit.

Sementara itu, siapkan pula bahan2 untuk filling
1.Didalam mangkuk, satukan cream cheese, mentega, dan gula aising.Pukul hingga kembang.
2.Masukkan telur dan esen vanilla. Diikuti dengan susu cair dan tepung. Kacau hingga tepung sebati.
3.Bila dh siap, sendukkan bluebeeri ke dalam acuan pastri.
4.Kemudian, penuhkan pastri tadi dengan adunan cream cheese tadi.
5.Buat hingga semua aduanan pastri siap (kalau ada lebih, masukkan dalam tupperware dan boleh disimpan untuk kegunaan di lain hari)
6.Bakar selama 20 minit dengan suhu 180'c.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...