Lama betul tak makan sotong kangkung ni. Kalau kat Bagan(penang), dish ni memang popular. Kalau kat KL ni, Yong Tau Fu jer lah....
Bahan-bahan
(kuah)
>cili kering kisar
>gula melaka
>kicap pekat
>sos tiram
>Otak udang (petis)
>air asam jawa
>bijan
>gula, garam
>tepung ubi (untuk memekatkan kuah)
Cara-cara
1.Bahan-bahan kuah, dimasukkan dalam periuk dan dimasak atas api sederhana hingga pekat (kuah ni kena ada rasa manis2 pedas).
2Bila dh siap, tabur bijan dan sejukkan dulu.
Bahan-bahan lain
>sotong kembang-potong dan celur
>sayur kangkung-potong dan celur
>fishball (optional)-dicelur
>timun-dihiris
>tauhu-digoreng dahulu dan dipotong
>kacang tanah-digoreng dahulu, dibuang kulit dan ditumbuk kasar
*Aturkan sotong, kangkung, fishball, timun dan tauhu dalam pinggan. Tuangkan kuah dan tabur dengan kacang tanah yang ditumbuk. Sedia untuk dinikmati.