Selasa, 9 September 2008

Tempe Sos Tiram

Sedar tak sedar, dah banyak tempe dalam peti ais tu. Hang jebat ku asyik beli tempe jer setiap kali pergi pasar. Nak buat sambal dah jemu, nk buat kuah lodeh penyakit 'M" pulak dh datang. Lagipun buat kuah lodeh ni banyak bahan2 nyer. Leceh la.
Nak buat kari??ish, tak pernah dibuat orang. Rasanya memang tak boleh la tempe masak kari. Nanti membazir plak bawang dan rempah aku tu.
So, selak la buku resepi. Terjumpalah satu resepi tempe ni. Ada la kelainan sikit.So aku pun cubalah. Tambah cili padi sikit untuk sesuaikan dengan tekak hang jebat ku itu. Dia tu kalau takde lauk pedas, tak sah.

Meh kita share resepi ringkas tu kat sini.

Tempe Sos Tiram

Bahan-bahan
~Sekeping tempe
~Sedikit sos tiram
~Bawang merah-hiris
~Bawang putih-hiris
~Halia-hiris
~Cili merah, cili hijau, cili padi-dihiris
~Ikan Bilis - digoreng dahulu
~Gula, garam, serbuk perasa

Cara-cara
1. Tempe dipotong nipis dan digoreng hingga garing
2.Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau
3.Masukkan cili yang dihiris
4.Masukkan sos tiram.
5.Akhir sekali masukkan tempe dan ikan bilis, dan sesuaikan rasanya.
6.Siap
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...