Resepi ni mak mertua aku yang ajar. Tapi lagi sedap kalau guna buah bacang muda...fuh, terangkat.... kat sini aku guna ubi kentang jer.. apapun, layannnnnnn
Bahan-bahan
>daging-dilumur dengan garam dan serbuk kunyit dan disalai
>cili padi*
>kunyit hidup*
>garam*
>kentang
>santan
Cara-cara
1.Bahan-bahan bertanda * ditumbuk lumat (petua-masa menumbuk masukkan garam bersama, untuk elak kuah pecah lemak masa memasak)
2.Masukkan santan dalam periuk bersama bahan-bahan ditumbuk, ubi kentang, dan daging salai. Masak hingga mendidih.
3.Tambah garam secukup rasa
4.Kacau hingga sebati, dan bolehlah dihidangkan
(*ni resepi orang negeri sembilan, memang tak guna bawang, tapi kalau korang nk letak pun boleh, tak kena tangkap polis pun)