Sabtu, 2 Februari 2013

Daging Goreng Halia

Salam semua
Meh cuba menu ringkas dan sedap ni. Selalu kalo makan kat kedai tomyam pun, asyik order benda ni jugak. Kali ni buat sendiri. Leh makan sampai lebam... hahahaha....




Dah tak tau masak apa. Bila jalan2 kat FB TryMasak, jumpa plak lauk yang sedap dan ringkas ni. Jadi la ek 


Daging Goreng Halia



Bahan-bahan:
1) Daging (200g)
2) Bawang putih (8 ulas)
3) Halia (1 inci)
4) Bawang besar (1/2 biji)
5) Cili merah dipotong nipis (1 biji)
6) Cili padi dibelah dua (6 biji)
7) Kicap (1/2 cawan)

Cara-cara:
Tumbuk halia dan bawang putih hingga lumat. Gaul dengan daging dan kicap. Perap seketika.
Goreng daging. Tambah air supaya daging empuk. Kacau dan tutup kuali hingga kuah hampir kering.
Selepas daging empuk, masukkan bawang besar dan kacau hingga layu. Masukkan cili padi, cili merah, dan tomato jika suka.
Masak seketika dan sedia untuk dihidang.

Selamat mencuba!:)




Ok...sampai sinun dulu yer.....


4 corat coret:

inahar ali berkata...

hepi wedding anniversary wat noorma & mrlaling tercinta ye..moga cinta kasih kalian kekal segar selama2nya! kalu nk tambah ahli mmg sgt boleh lagi tu..doc ina dh bg kebenaran..hahaha!

ogyep yummy mellow berkata...

Tang cili api tu yang mengancam jiwa raga.. Nipis betul CK hiris dagingnya tu..

Hafizah Mohamad berkata...

Sedapnya kak CK...fiza punya peberet ni...ni kalau makan nasik panas2 mmg meletops...he he he

nea lopah berkata...

Thanks sharing..mesti org nye rajin betul kedapur ni. Salam perkenalan n folow sini jugak. jemput singgah ke blog saya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...