Rabu, 27 Februari 2013

Muffin Pisang Coklat Cip

Salam...selamat pagi semua 

Hari ni tayang muffin pisang plak. Boleh dikatakan tiap2 minggu buat muffin. Selain dapat order, CK buat juga untuk anak2. Dan hari ini, bekal untuk along pegi kokurikulum


 Macam biasa, semua resipi muffin CK menggunakan Magic Bullet. Sangat senang, cuma ambil masa 5 minit sj, dan tempoh bakar dalam 12 minit.


Muffin Pisang Coklat Cip
Sumber: Cendanakasih

Bahan-bahan
Bahan A
1 cawan tepung naik sendiri
1/2 sk soda bicarbonat
3 sudu besar susu tepung
1/4 cawan coklat cip (asingkan 1/2 utk tabur atas muffin)

Bahan B
1 biji telur
1/3 cawan minyak jagung
1/2 cawan gula- boleh kurangkan gula jika tak suka manis
1/2 cawan pisang ( separuh cincang, separuh lagi lecek)
beberapa titik esen pisang

Cara-cara
1. Satukan bahan kering (bahan A) kecuali coklat cip.  Ayak tiga kali. Masukkan dalam besen/bekas
2. Masukkan semua bahan2 basah ke dalam blender (bahan B), kecuali pisang
3. Putar dalam 2-3 minit. (sampai gula hancur )
4. Buat lubang pada tepung dalam bekas tadi. Letak pisang dan coklat cip (separuh jer)
5. Curahkan bahan yang dikisar ditengah2 lubang tadi. Kaup dan balik (jangan overmix, sekadar bergaul jer)
6. Masukkan dalam papercup, tabur lebihan coklat cip di atasnya
7. Bakar selama 12-15 minit, suhu 220'c

Bagi yang nak copy resipi, boleh ke sini yer..

Baru keluar oven. Tunggu sejuk jap. Kemudian masukkan ke dalam bekas kedap udara agar muffin tetap lembut. Tahan 2-3 hari (kalo tak makan laaaa )

Bagi yang tertanya2, apa itu Magic Bullet? (peluru berpandu ke? menatang gajah apa yer??? ) hahahahaha...... inilah dia......Blender ler..... kuikuikui !!



Ni jer balance yang tinggal, selepas along bawak bekal ke sekolah. Nk bagi kawan2 katanya. 


♥ ♥ ♥ 

4 corat coret:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Sedapnya tengok muffin tu CK... bila lah akak ada masa nak membuatnya :D

Mas berkata...

lama mas tak buat mapin...
tuko ngan cupcake mas nak..kikiki

ady berkata...

as-salam
these look absolutely perfect...

Rohah berkata...

lama akak tak memapin..skrg ni tgh naik mood mengecake..tapi anak2 mmg suka makan mapin..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...