Jumaat, 15 Februari 2013

Bread and Butter Pudding

Salam Jumaat
Hari ini menghabiskan stok roti yang x ingin dipandang apalagi disentuh...ermmm...muak la tu. Yelah, kalo time sekolah jer roti ni laku kat rumah. Hari cuti2 begini, banyak makanan kat rumah, so dah tentulah roti ni tak jalan. Daaan.... nk menjalankan roti ni (drpd diberi pada cik tong sampah), CK buat la bread and butter pudding ni. 


Resipi dari dapur doc Ina yang rajin memasak. TQ akak. Tp CK dah malas nk buat sos kastat dia. Makan dengan eskrem dan topping coklat jer la kali ni. 

RESEPI BREAD & BUTTER PUDDING 
sumber: inahar's cooking time

BAHAN2 NYA: 
10 keping roti gardenia 
500 ml susu uht@ fresh milk 
300 ml whip@fresh cream - klu xde cream pn xpe ganti dgn susu tp rasanya ttp sedap.. 
5 biji telur 
100 gm gula castor 
30 gm gula castor (utk ditabur atas puding just before bakar) 
50 gm raisins 
sedikit potongan nenas tin (boleh gak ganti dgn lychee,epal hijau @ buah2an lain yg disukai) 
butter (untuk disapu pd setiap keping roti) 
esen vanilla 

Telur dan gula di pukul hingga gula hancur. then add milk, cream and esen vanilla dan pukul sebati. 
susun roti yg telah disapu mentega dan dipotong kecil ke dlm loyang pembakar.sambil ditabur kismis dan potongan nenas diantara lapisan roti dan lapisan atas sekali.then tuangkan bancuhan susu tadi. Lastly taburkan gula castor diatas roti tadi sebelum dibakar supaya nanti ia akan caremelised on top of the pudding.(memberi bau yg lebih wangi lagi!) 
bakar didalam preheated oven @ 180 c secara water bath(letak loyang atas dulang berisi air utk memastikan kelembapan pudding itu) selama 40-45 minit.(ikut oven masing2)
** 
Hasilnya amat memuaskan hati sbb rasanya yg tidak begitu manis dan sangat lembut & lembap texturenya ala2 caramel puding. Sangat enak dimakan bersama aiskrim dan fruit cocktail..mmm yummy! 



Baru masak






















Ok...sampai sini dulu. Nk masak plak. Banyak plak mende kena buat hari ni. Timbang tepung, mesin gula, itu ini.....aduhhhhh !!! 
Ok...sampai sini dulu. Nk masak plak. Banyak plak mende kena buat hari ni. Timbang tepung, mesin gula, itu ini.....aduhhhhh !!! 

8 corat coret:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Sedapnya CK... nak sikit :D

Marsita yahya berkata...

emm, dapnyer...yummeh...

ilahjy berkata...

kuih paling senang tak byk kerenah puding roti ni...tak kisah mkn dgn sos apapun sedapp ..meriah lah CK punya puding berkhasiat nampak..hehe

Sue @ Nenie berkata...

Assalamualaikum Kak...emmm sedapnya puding niiii...

hazila berkata...

Lama tak buat bread pudding. Padahal selalu ada roti yang tak habis dimakan.

faa.rosli berkata...

makan ngan vanilla sauce mesti sedap ni..

Kiran Yatmorejo berkata...

Terima kasih atas sharenya sob. Sangat bermanfaat banget. Ni ada ku kasih info tentang Menghilangkan Bau Mulut Silahkan mampir ke link http://manajemenemosi.blogspot.com/2013/01/Menghilangkan-bau-mulut.html.

Rohah berkata...

betullah kan...budak2 ni pun ada masanya roti kalau laku 2 hari mahu sebungkus..klau tgh tak laku dlm seminggu pun susah nak luak..
lama sudah tak makan puding roti..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...