Tat Nenas Tertutup
Salam... hari ni CK rilex sikit...malas nk buat frozen food...tp merajinkan diri buat tat nenas ni...hehehe... takkan nk tunggu raya baru dapat makan kan??
Sebenarnya CK masih mencari-cari resipi tat nenas yang mengikut tekak CK sendiri dan masih tak jumpa. CK lebih sukakan tart nenas yang rapuh dan rangup, tp tidak gebu. Errr....boleh imagin tak??
Bagi yang suka tat nenas yang gebu dan cair di mulut, bolehlah mencuba resipi ini. Namun bagi CK sendiri, esok lusa CK akan mencuba resipi dari Wendy pula. Mungkin CK akan menemui akhirannya !! Insyaalah !!!
♥♥
Sebenarnya CK masih mencari-cari resipi tat nenas yang mengikut tekak CK sendiri dan masih tak jumpa. CK lebih sukakan tart nenas yang rapuh dan rangup, tp tidak gebu. Errr....boleh imagin tak??
Bahan-bahan
170gm tepung gandum
113 gm tepung kek
141gm butter
1 biji kuning telur
Cara-cara
Kacau butter dengan kuning telur tetapi jangan sampai kembang.
Masukkan tepung gandum dan tepung kek.
Uli perlahan-lahan.
Ambil sedikit adunan, bulatkan dan letak jem nenas.
Tutup sempurna dan bentukkan menjadi bujur spt nenas.
Gunting dipermukaan adunan nenas tadi agar dapat bentuk spt kelopak.
Sapukan/brush kuning telur yg telah dicampur sedikit butter.
Bakar selama 20 minit dalam suhu 180'c.
Sejukkan
Bagi yang suka tat nenas yang gebu dan cair di mulut, bolehlah mencuba resipi ini. Namun bagi CK sendiri, esok lusa CK akan mencuba resipi dari Wendy pula. Mungkin CK akan menemui akhirannya !! Insyaalah !!!
♥♥



Ulasan
suka tgok kelopak2 tue..menarik..:)
Bestnya tgk Kuit Tart Tu...
Kak Lin Follow...Muaahhhh...