Isnin, 12 Mac 2012

Serimuka Delima Labu

Salam... bertemu lagi di hari isnin ini..... Dah breakfast ke? kalo belum, mari jamu selera dengan kuih serimuka delima labu ni... best woooo !!! 

CK memang suka beli labu. Sejak dua menjak ni suka plak makan bingka labu Kak Fida tu. Sampai anak2 buah pun suka. Tapi kali ni, CK cuba plak buat serimuka.


 CK gabungkan dua resipi dalam satu (angkara teringin nk makan dua2 jenis kuih, tp nk sekali buat keje....hahaha)... maka terhasillah kuih ini. Terima kasih buat kak Yatie (pakar kuih talam).. jangan marah yer kak, saya all in one kuih ni...hehe

Serimuka Delima Labu
Olahan dari : Serimuka Labu dan Serimuka Delima Kak Yatie Memories
Sumber: Cendanakasih (copy paste dari blog kak Yatie jer ㋡ )

LAPISAN BAWAH
•500 gm Beras Pulut
•300 ml Santan Pekat
•300 ml Air
•2 sudu kecil Garam
•20 gm Sagu kecil- rendam dgn air &pewarna merah/pink dan toskan

CARA2:
1.Rendam pulut sekurang2nya 4 jam
2.Basuh bersih beras pulut dan toskan, campurkan dgn santan, air & garam.
3.Masukkan dlm loyang yg telah di lapik plastik.
4.Kukus selama 30 minit.(Kukus dngn loyang yg berlainan tidak berlubang)
5.Apabila pulut masak,gaulkan dgn sagu (tak payah sehingga rata) & tekan pulut di dlm loyang dan sapu sedikit batter/ adunan tepung.

Bahan lapisan atas
•1 cawan labu yg telah di rebus & di lecek
•1/2 cawan tepung beras
•2 sudu besar tpng gandum
•4 sudu besar tepung jagung/tpng kastard
•2 sudu besar tepung ubi
•1 cwn gula pasir
•1 biji telur
•2 cwn santan pekat
•1 sudu kecil vanilla
•1/2 sk garam

Cara Untuk Lapisan Atas
1.Satukan tpng gandum, tpng beras, tpng jagung ,tpng ubi dan tpng kastard ke dlm mangkuk besar.
2.Masukkan santan yg telah dilarutkan bersama garam dan gaul sebati.Masukkan labu yg di lecek tadi.
3.Masukkan telur dan gaul sebati...nak mudah blend semua bahan.
4.Masak di atas api sederhana sebentar dan sentiasa di gaul.( biar berwap saja)Sekali lagi dgn kukus yg sedia mendidih tapi INGAT api biar sederhana aje...letakkan loyang yg berisi pulut tadi tu....kedlm kukusan dan dgn perlahan tuangkan lapisan atas. Kukus la selama 25 minit saja.
5.PERINGATAN...kuih ini hendaklah betul2 sejuk barulah mudah dipotong dan cantik dihidangkan...jadi SELAMAT MENCUBA!!
6.Potong menggunakan pisau plastik/pisau kek supaya kuih cantik dn licin.



Ada yang teringin?? meh la rasa... tp bawak air kopi satu jug yer...hahaha


2 corat coret:

Gee® berkata...

saya..saya..!! dh angkat tgn ni... air kopi pon ada bawak sekali ni...dapnyaaa....

quinnie berkata...

memang teringin la nak rasa kuih nih..tapi bila la nak cuba..hukhukhuk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...