Bahulu memang menjadi kegemaran kami sekeluarga. Suka makan ngan air kopi. Ni CK buat untuk hilangkan rasa boring kat rumah. Nk g shopping pun dah boring (hari2 keluar shopping pun rabak gak kan) Namun, CK masih belum bersedia menerima tempahan bahulu ni, sbb tak ada peralatan yang lengkap. Yelah, setakat 1 jer acuan cermai, ikan dan bunga, mana mampu terima tempahan beratus2 kan...
Ni pun CK hanya mampu buat 5 bijik telur jer, itupun jenuh menunggu nk siap... dan bila keluar jer dari oven, anak2 dan siap menunggu. Sejuk sikit jer, terus baham... hahaha... sudahnyer, tinggal beberapa bijik yang yang sempat di snap. Tak sempat nk bancuh kopi pun.
Bahulu
Sumber: Majalah Rasa September 2010
Bahan-bahan
210gm Tepung Gandum (digoreng dahulu dengan api perlahan)
5 biji telur
300gm gula pasir
1/2 sudu teh esen vanila
sedikit minyak
Cara-cara
1. Putar telur dan gula hingga kembang
2. Kemudian masukkan esen vanilla. kacau sebati
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau perlahan-lahan
4. Panaskan acuan dalam ketuhar dengan kepanasan atas dan bawah. keluarkan acuan dan lenserkan acuan dengan sedikit minyak
5. Isikan bancuhan separuh penuh kedalam acuan
6. Bakar selama 8-10 minit sehingga kekuningan dan masak.
Kalau rajin, kena ulang lagi membuatnyer... sian kat Mr Jebat yang sedang belajar tu... tak sempat nk merasa...ambik bau dan tengok gambar dari jauh jer laaaaa
♥♥
12 ulasan:
kalau anak dara sy tengok ni mesti suruh buat lagi.. dia mmg suka betul dengan bahulu..
lawa lah..bahulu CK nie..jeles ai...he3
Waaa..menjadik la baulu tu..jeles tengok..ambik dua ketul ye..nyam nyam..
waaaa baulu ck mcm kt kedai pon ade laa....cantik plak kejadiannye
Maa,
cantik nyer bahulu tu..mmg betul makan dengan air kopi perghhh mmg kaw kaw...kalau garing tepi tu lagi sedap makan lak panas panas...
Aslmkm Noorma. Nampak cantik licin ler...!
owmygod! sedap nye...
#dtg singgah usha2 resepi smbl click2 iklan nuffnang...done follow akak!
Amboi kemain cantik bahulu2 tu posing...Kak, nak tanya..maklum la sy ni 'hebat' sgt IT kan..hehehhe.. cemana nak protect gambar kita dr di kopi mcm akak buat tu
terima kasih semua atas komen bahulu ni...tp kan, bahulu ni lembut bila sejuk..sebenarnya CK mencari bahulu yang bila sejuk, kulitnya tetap crispy(garing)...tp bahulu ni tak menepati citarasa laaa...nampak jer cantik... jadinya, CK rasa bahulu ni sure akan berkulat jika disimpan lebih dari 2 minggu. Tak gitu??
Mamajenn - sila tinggalkan email anda, agar akak boleh bgtau cara2 nk protek gambar tu....TQ
Salam cik CK...menarik menawan, menggoda..bolehlah i mencubanya...minta resepi ya.
aslmkum noorma.. cantik baulu ni.. akk mmg nk cari rspi bahulu yg crispy kt luar .. baru nk tanya dah terjawab kt atas tu.. nk kongsi ilmu tuk protek gmbr tu jugak.. email akk za_na66@yahoo.com tq my dear..
Catat Ulasan