Selasa, 13 Mac 2012

Fruit Salad Ice Cream

Salam... cuaca panas kat Seri Kembangan sekarang ni. Meh pekena ice cream buatan sendiri...hehehe...asalnya teringin beno nk makan ice cream fruit salad, tp jenuh mencari kat kedai2 sini takde la plak.... so balik rumah buat la sendiri (projek malam tadi)



Non dairy whipped cream ada lagi setengah kotak belum dihabiskan. Malas plak nk buat kek hari2, bukan ada orang nk makan pun. So... tuan punya kedai tempat CK beli whipped cream tu suggest suruh buat ice cream. Dia bagi la penerangan sikit2 bagaimana nk buat ice cream ni (dia bagi resipi ice cream coklat biasa jer...) tp CK adjust bagi sedap lagi....letak buah2 koktel.

Bahan-bahan
- 1 cawan susu pekat manis (boleh kurangkan kalo tak suka manis)
- 1/2 cawan air masak
- 1/2 cawan air dari buah koktel
- 1 cawan non dairy whipped cream
- 1 biji telur
- 1 sudu teh ovallet
- 1 sudu kecil serbuk vanilla
- 1 cawan buah2 campuran

Cara-cara
Pukul non dairy whipped cream, susu pekat manis, telur, dan ovalet sampai pekat/ringan. Kemudian masukkan air masak dan air buah koktel sedikit demi sedikit bersama dengan serbuk vanila. Pukul lagi sampai gebu.
Kemudian, masukkan buah2 koktel, kacau dan masukkan ke dalam bekas.
Sejukkan dalam tempat dingin beku sekurang-kurangnya  6-8 jam.

** Kalau nk buat perisa lain, gunakan 1 cawan air, dan perisa vanilla boleh diganti dengan coklat emulco, strawberry emulco atau lain2 perasa
** Boleh juga diletakkan gula-gula marshmallow, coklat cip atau kekacang, mengikut selera masing2
** sesetengah orang tak makan telur, atau tak suka bau telur, so boleh lah skip telur tu.... yang penting, kena pukul whipped cream tu sampai pekat likat melekat yer....hahaha....


Inilah rupa ice cream sebelum di ngap. CK tabur lagi buah2 koktel dan strawberi kat atas ice cream tu



Ni plak ice cream dah sedia untuk dingap. CK tabur kacang jer kat atas tu sbb tak minat sangat makan dengan coklat


1 corat coret:

nonierahman berkata...

Sedapnya....mudah aja rupanya.kebetulan kat rumah pon ada wwhhipping cream dah buka.boleh la buat nanti.sedap jugak letak fruit koktel.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...