Sabtu, 26 November 2011

Sup Ayam ala Thai

Salam semua. Bersua lagi...

Hari ni CK masak sup kegemaran CK lah.. suka sangat makan sup kat kedai tomyam tu. Tapi tiap kali order, mesti rasa tak cukup jer... nk order lagi...ish..malu lah...kang kata buruk lantak plak. Kalo masak sup ni, sure kena buat nasi goreng, buat udang celup tepung dan sayur kailan ikan masin...Pergh..lengkap !!!


RESIPI SUP AYAM ala THAI
sumber : Cendanakasih

Bahan-bahan
setengah ayam, dipotong sederhana besar
2batang serai, dititik
2 inci lengkuas, diketuk
2 batang saleri, dikerat2
2 biji tomato, belah 4 setiap satu
3 batang akar daun ketumbar -dibuang kotoran, dan kikis sedikit
6-10 biji cili padi siam- diketuk
1 jag air (atau secukupnya)
Sos ikan
Garam, Serbuk Perasa

(A)Rempah Tumis
2 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 batang kayu manis

(B)Bahan Tumbuk
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia

(C)Bahan Serbuk
1 sudu besar serbuk ketumbar
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
1/2 sudu teh serbuk jintan putih

Bahan Hiasan
daun ketumbar
daun bawang
bawang goreng

Cara-Cara
1.Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis lengkuas yang diketuk, bahan A, B dan C sampai garing dan pecah minyak.
2.Tuang air dan masukkan saleri, akar ketumbar dan serai. Biar mendidih sekejap dan masukkan ayam.
3.Didihkan lagi hingga ayam masak. Tambah sos ikan dan serbuk perasa. Boleh tambah garam secukup rasa.
4. Akhir sekali masukkan tomato dan cili padi yang diketuk dan masak 1 - 2 minit lagi.
3.Tabur hirisan daun ketumbar, daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan.
** Sup ni pedas2 sikit, macam sup kat kedai tomyam tu. Kalau suka, boleh tambah cendawan butang ke dalam sup (ermmm..teringat pada seorang sahabat yang suka makan sup ayam cendawan)



Ok... jom kita dinner ala2 kedai tomyam tapi kat rumah sendiri... hehehe....



2 corat coret:

quinnie berkata...

kak ck...ada sup ayam je rupanya kat sini..hehhe...mesti dah selamat balik dari hadnyai kekeke...

Sue @ Nenie berkata...

Salam kak Ck..Emmm time2 hujan macam ni, pekena sup panas memang sedap..tambah lagi ada sambal cili kicap...fuhhhhhh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...