Isnin, 24 September 2012

Kuih Siput Rangup

Salam...hari ni Ck terlebih rajin la plak...lepas siapkan tempahan pie ayam dan epal, buat plak kuih siput ni...


 Kuih siput rangup
Sumber: Cendanakasih

Bahan-bahan
-100gm butter
-2 cawan tepung gandum

Bahan Kisar
-10 tangkai cili kering-dibuang biji
-2 tangkai daun kari
-1/2 biji telur
-1 sudu teh jintan manis
- satu paket udang kering (dlm 20 ekor)
-2 biji bawang kecil
-1 cawan air
-garam, perisa secukupnya

Cara-cara
Gaul butter dan tepung hingga menjadi serbuk roti
Masukkan bahan-bahan yang dikisar ke dalam tepung dan butter tadi
Tambah garam dan serbuk perasa
Uli bahan2 hingga sebati
(kalau adunan agak lembik, tambah tepung hingga adunan elok)
Cubit sedikit tepung dan gelek atas acuan kuih siput
Goreng dengan minyak panas hingga kekuningan
(CK guna api 160' jer... kalo api kuat, dalamnya tak masak)

Copy resipi kat sini yer 

Teringat pada kawan baik CK, Baiyah ...time raya ari tu CK tak sempat buatkan untuk dia... tahun lepas CK terpaksa buat sbb dia mengandung...tp tahun ni?? hehehe.. sendiri mau ingat...

Dan masa raya ari tu, ada gak sorang customer request nk beli kuih siput ni...tp masa tu dah nak dekat raya, dan CK pun dah tutup semua order....tp sempat gak CK tanya, "adik nk sangat makan kuih siput ni, mengandung ke".... CK ni mmg kalah kalo seseorang tu bagi alasan mengandung...mesti buat....tp adik tu cakap takde...saja la teringin nk makan.... fuh...lega !!  hehehe


13 corat coret:

Sari Yusa Ibrahim berkata...

Salam, CK. Kita dah bertahun beli papan kuih siput ni sampai sekarang tak terbuat2.. hehe

adda syuhada berkata...

klu dpt kunyah depan tv ni best...mmg xsedar hbis sebalang..

Norzie hany berkata...

Kuih siput mmg fav anak dara saya.Setiap kali raya mesti kena buat.

mala berkata...

baru ingat nak order ... tak jadi la sbb tak preggy ;-)

ejan maya berkata...

npak sedap la kak.nnt saya try na :))

Chah berkata...

Rajin gilosmenggentel....ingatkan stok raya ritu...krupkrap di ptg2 gini mmg ralit dibuatnya...tp utk menggentelnya...oh tidak..mesti jd dabak cm siput khinzir..heee

Chah berkata...

Rajin gilosmenggentel....ingatkan stok raya ritu...krupkrap di ptg2 gini mmg ralit dibuatnya...tp utk menggentelnya...oh tidak..mesti jd dabak cm siput khinzir..heee

Chik Mimi berkata...

ghajennya dik ,bab ni yg akak malas ni tapi makan sedappp

izahdaut berkata...

Akak saya ngidam kudap ni kak.. Canner tu? Kikiki

rahel berkata...

Boleh cuba ni...kita pun suke mkn kuih siput..tapi malas nak buat..adeii..

Hafizah Mohamad berkata...

salam...fiza dulu rajin gak buat tapi selalu jadi gebus...x suke...anak2 pun x suke nak makan...psni leh la try resepi dr CK ni...fiza suka kuih siput ni...=)

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata...

salam CK, nmpk sedap. teringin nk cuba tp LM x mahir gelek siput tu.eh gelek ke panggil.huhu

hana berkata...

tetiba aku nak ngaku mengandung.. aci tak? muekekekekeke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...