Rabu, 26 September 2012

Apple Pie

Salam... hari ni sejuk jer kan...ujan sejak subuh sampai la skang ni...bestnyer kalo dapat tido (kalau lah )

Sejuk2 ni kalau makan pie apple panas sure sedap kan. Dua hari lepas nampak kat rumah Mala, terus carik buah apple kat pasar malam...


 Resipi asal dari MYR oleh  fidadaud . CK copy dari rumah Mala. TQ semua !!

Bahan-bahan ( 12-14 biji )
Bahan Inti:

2 biji epal merah - potong dadu (ganti epal hijau)
1/3 cawan gula (ganti gula perang)
1/2 sk serbuk kayu manis
1 sb perahan jus lemon
1 sk tepung jagung + 1 sb air

Bahan Pastri:

2 cwn tepung gandum
1 sk garam
1/2 cwn butter - beku (sejuk)
1/2 cwn susu segar sejuk
**minyak untuk menggoreng (I baked)

Cara-cara
1. Inti: Dalam kuali leper, campurkan epal, gula dan serbuk kayu manis. Gaul sebati atas api yang kecil.
2. Campurkan jus lemon. Gaul sebati. Masukkan pula bancuhan tepung jagung. Gaul dan masak sehingga dapat kepekatan yang ideal. Jika anda rasa ada kekurangan pada rasa masam atau inti tersangat manis, bolehlah tambahkan perahan jus lemon bagi menyeimbangkan rasanya.
3. Pastri: Ayak tepung dan garam. Masukkan mentega dan gaul dengan hujung jari sehingga menjadi seperti serbuk roti.
4. Masukkan susu sedikit demi sedikit. Jika perlu, bolehlah tambahkan lagi susu. Adunan ini seharusnya lembut tetapi sedikit liat.
5. Canai doh atas papan canai dan potong dalam bentuk segiempat (8cmx4cm).
6. Masukkan inti di permukaan kepingan pastri dan lekatkan kepingan yang lain pada kepingan tersebut. Tekan keseluruhan bahagian tepi pastri. Kemudian, kelim atau lipat ke belakang. Lebih mudah, tekan dengan garfu.
7. Goreng menggunakan api sederhana sehingga keperangan/keemasan. Jika ingin pastri lebih rangup, simpan dulu dalam peti ais selama 1 jam sebelum digoreng.

Tapi kan, kalau malas nk buat kulit pastri tu, guna Pastri Puff yang segera tu pun bleh gak...dan lagi sedap laaa...beli jer kat Pasaraya, jenama Kawan. Harga dalam rm4.80- rm5.50 untuk satu paket (bergantung kepada harga di pasaraya lah...Tesco murah sikit )Ada 10 keping pastri kat dalam tu...senang dan mudah.

Macam apple pie mekdi pun ada...hehehe...


♥ ♥ ♥

7 corat coret:

mala berkata...

sedapkan pie ni .. anak2 makan siap tak ckp pulak :-)

Marsita yahya berkata...

Hi, blogwalking & join this blog.
http://my-mintroom.blogspot.com/

mama sara nur berkata...

assalam ck
memang sejukkk ja hari ni, ujan renyai2 je lg ni tu la kalu boleh nak tidur ni he he
pai epal memang sedap makan lak panas2 kan kan

mama sara nur berkata...

assalam ck
memang sejukkk ja hari ni, ujan renyai2 je lg ni tu la kalu boleh nak tidur ni he he
pai epal memang sedap makan lak panas2 kan kan

Nuwairani Ismail berkata...

hohoh...dah lama betul x buat ni...teringin pulak...

Asyifa Mustaffa berkata...

dah penah buat ...sedap kan...tp tulah...anak2 mcm x mengemari pulak...sbb x biasa agaknya...

hana berkata...

alamakk dapnyer la wehhh... makan nak! nak buat jerk yg malas... arghhhhhhh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...