Rabu, 19 September 2012

Rojak Buah berTauhu

Salam..
CK ni suka sangat makan tauhu. Especially tauhu bakar dimakan dengan rojak sotong kangkung. Wallah... takde nasi pun takpe...
Dan hari ni, CK buat rojak buah campur tauhu plak. Resipi kuah rojak ciptaan CK ni berjaya menawan hati kawan2...sampaikan tiap2 minggu CK kena buat kuah rojak atas permintaan diorang. Eermmm...meh la tengok respi nyer... lepas ni boleh buat sendiri yer....


Resipi kuah rojak ni sesuai dimakan dengan tauhu bakar ataupun rojak buah. Sesuai juga sebagai pencicah untuk buah-buahan ataupun disapu atas sengkuang kemudian ditabur kacang tanah

Resipi Kuah Rojak
sumber: Cendanakasih

 Bahan-bahan
1 senduk cili boh (kena pakai cili boh, baru sedap), ikut kepedasan masing2
2 sb kicap pekat
1 sb sos cili
1 sb sos plum
1 sk tauchu (kisar halus)
1 sb sos tiram
1 senduk kicap manis (Kipas Udang, Jalen,  atau apa2 laaa)
1 sk pes udang (boleh ganti dengan belacan)
2 sb otak udang 
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir ** kuantiti gula boleh dikurang atau ditambah mengikut citarasa masing2.
3sb tepung jagung-dilarutkan dengan 1/2 cawan air

** CK guna pes belacan yang diberi oleh Anna Qawina. Special dari Sabah katanya...heheh... Kalau takde, boleh gantikan dengan belacan biasa. Cuma belacan tu perlu dibakar dahulu dan kemudiannya ditumbuk halus. Lepas itu barulah boleh dimasukkan ke dalam kuah rojak dan masak dengan bahan lain.

Cara-cara
Dalam periuk, masukkan cili boh bersama 1 cawan air dan didihkan sebentar. Kemudian masukkan bahan2 lain kecuali tepung jagung.
Rasa kuah. Mesti ada pedas, manis, masin, hitam pekat, dll. Biar kuah mereneh selama 10 minit.
Akhir sekali masukkan larutan tepung jagung dan biar kuah memekat mengikut keinginan masing2. Kalau agak masih cair, boleh tambah larutan tepung jagung tu. 
Tutup api dan biarkan sejuk
Boleh saji kuah bersama taburan bijan dan kacang tanah goreng yang ditumbuk kasar. 

*** Kat blog ni mmg tak boleh copy paste resipi. Anda bolehlah pergi ke CK Food (like jika sudi) dan copy paste dari sana. Untuk resipi kuah rojak ni, boleh klik sini



Rojak buah merupakan hidangan yang mesti ada tiap kali CK buat makan2 atau jamuan hari raya. Macam minggu lepas, masa CK buat jamuan hari raya, rojak buah ni dah settle awal. Kesian...sampaikan ada kawan terpaksa tapau kuahnyer sahaja tanpa buah. Dan ada gak yang mintak respi. So adik2 sekalian, ni akak dah letak resipi kuah rojak. Boleh la suruh bini masing2 buat yer.....hehehe

♥ ♥ ♥



5 corat coret:

Chik Mimi berkata...

akak belum pernah ghase rojak tauhu rojak buah tu selalu la ,kena try ni

Norzie hany berkata...

Sedap....selalu beli kat pasar malam,mmg ada tauhu tapi akak panggil rojak petis.

Kak Sam berkata...

Nampak cam sedap je

Qasey Honey berkata...

sedap tu..lagi2 bile letak tauhu..lagi la QH suka

Aza/Rin/Na berkata...

tima kasih banyak2 atas kongsi resepi CK sbb saya mmg mencari resepi kuah rojak macam ni ,,, saya pun hantuuuuu tauhu - almost tiap hari saya beli :-))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...