Serunding Daging
Salam
Ni resipi yang selalu CK buat. CK lebih suka serunding yang manis2 rasanya. Dan isinya plak takde la halus mulus. Kalau digigit masih terasa dagingnya.
Serunding Daging
Sumber: Cendanakasih
Bahan-bahan
1 kilo daging- direbus hingga empuk dan siat
Bahan kisar
4-5 batang serai-dihiris nipis
2 biji bawang besar
4 ulas bawang merah
1 1/2 inci halia
1 inci lengkuas
15 biji cili kering- dibuang biji dan rebus dahulu
1 inci kunyit hidup (boleh ganti dengan kunyit serbuk)
Bahan disangar kering dan dikisar halus
2 sudu makan biji ketumbar
1 sudu makan jintan manis
1 sudu makan jintan putih
Bahan lain
1 cawan kelapa parut
santan dari 1 biji kelapa
2 sudu makan kerisik
3 sudu makan gula perang
2 sudu makan gula pasir (boleh sesuaikan rasa manis ni)
garam, perisa secukupnya
Cara-cara
Dalam kuali,satukan semua bahan-bahan.
Masak hingga kering
Hari ni CK cuti... hehehe... rilex la kejap kan. Dan hari ni CK merajinkan diri masak juadah kegemaran arwah ibu dan juga makanan kegemaran kami sekeluarga. Serunding daging ni mmg la leceh nk membuatnya, tp bila makan sedap jer dan sekejap jer bleh habis.
Serunding Daging
Sumber: Cendanakasih
Bahan-bahan
1 kilo daging- direbus hingga empuk dan siat
Bahan kisar
4-5 batang serai-dihiris nipis
2 biji bawang besar
4 ulas bawang merah
1 1/2 inci halia
1 inci lengkuas
15 biji cili kering- dibuang biji dan rebus dahulu
1 inci kunyit hidup (boleh ganti dengan kunyit serbuk)
Bahan disangar kering dan dikisar halus
2 sudu makan biji ketumbar
1 sudu makan jintan manis
1 sudu makan jintan putih
Bahan lain
1 cawan kelapa parut
santan dari 1 biji kelapa
2 sudu makan kerisik
3 sudu makan gula perang
2 sudu makan gula pasir (boleh sesuaikan rasa manis ni)
garam, perisa secukupnya
Cara-cara
Dalam kuali,satukan semua bahan-bahan.
Masak hingga kering
CK suka makan serunding ni dengan roti putih. Tapi mr Jebat suka makan dengan nasi putih ataupun nasi himpit. Kalau rajin sikit, jap lagi CK rebuslah ketupat nasi tu
Ni kalo makan dengan lontong mesti sedap kan !!!


Ulasan