Apam Tapai
Salam Sabtu buat semua.
Hari ni CK buat apam bukan untuk jualan, tp untuk makan anak beranak jer. Dan hari ni bercadang ke rumah MIL, so boleh la bawak apam ni...hehehe...bukan nk bodek tawww... daripada pegi tangan kosong kan!!
Apam Tapai
Sumber: Sofinar (myr)
Bahan-bahan
1 mangkuk nasi
1/4 biji ragi, tengok la kalau mangkuk kecik kurangkan ragi bgitulah sebaliknya. agak-agak padan dgn nasi la
2 mangkuk tpg beras
1 mangkuk gula
2 mangkuk air
2 sudu teh eno
Cara-cara
Tumbuk ragi hgg hancur, dan ayakkan ke atas nasi sejuk dengan rata. peram tapai nasi ni 2mlm atau 48 jam. Kalau tapai dah berair tak payah 2 mlmpun tak apa.
Campurkan gula dengan tapai dan kacau hingga gula hancur, masukkan sedikit air.
Masukkan tepung beras dan lebihan air tadi kacau hingga sebati
Peram bahan ini selama 5-6 jam
Lastly panaskan pengukus, masukkan eno dan kacau hingga sebati lagi, bila pengukus dah mendidih boleh la di kukus selama 15 minit.
Hari ni CK buat apam bukan untuk jualan, tp untuk makan anak beranak jer. Dan hari ni bercadang ke rumah MIL, so boleh la bawak apam ni...hehehe...bukan nk bodek tawww... daripada pegi tangan kosong kan!!
Apam Tapai
Sumber: Sofinar (myr)
Bahan-bahan
1 mangkuk nasi
1/4 biji ragi, tengok la kalau mangkuk kecik kurangkan ragi bgitulah sebaliknya. agak-agak padan dgn nasi la
2 mangkuk tpg beras
1 mangkuk gula
2 mangkuk air
2 sudu teh eno
Cara-cara
Tumbuk ragi hgg hancur, dan ayakkan ke atas nasi sejuk dengan rata. peram tapai nasi ni 2mlm atau 48 jam. Kalau tapai dah berair tak payah 2 mlmpun tak apa.
Campurkan gula dengan tapai dan kacau hingga gula hancur, masukkan sedikit air.
Masukkan tepung beras dan lebihan air tadi kacau hingga sebati
Peram bahan ini selama 5-6 jam
Lastly panaskan pengukus, masukkan eno dan kacau hingga sebati lagi, bila pengukus dah mendidih boleh la di kukus selama 15 minit.
Mula2 tu CK buat warna pink, selang seli dengan warna purpe... sebaik saja masak, anak2 pun serbu.....so tak sempat la nk tayang warna pink. Hanya ada 2 bijik tu jer...
Apamnya gebu, lembut dan kembang setaman !!! suka nyer ♥


Ulasan
http://alamroon.blogspot.com/2012/02/kerabu-keladi-bunting.html
apam ni memang sedapkan, akak pun suka sb rasa tapai nasi