Selasa, 23 Oktober 2012

Bingka Roti Ayam Cendawan

Salam...

Minum petang hari ni, ada bingka roti...selalu bingka roti versi manis kan, kali ni CK buat versi pedas plak..dalam bahasa omputeh, resipi ni diberi nama SAVOURY BREAD PUDDING WITH CHICKEN AND MUSHROOM (haaa..panjang ko nama dia) so CK letak ler nama Bingka Roti Ayam Cendawan...sebab bahan utama membuat mende ni ialah Roti


kalo ada roti yang dah nak dekat expired, bolehlah cuba buat ni...tp hari ni CK guna roti yang dibeli semalam...asalnya nk buat dengan macaroni, tp malas la plak nk merebus macaroni lama2... so buat la dengan roti


Ok..meh tengok resipinya...

Bingka Roti Ayam Cendawan
sumber: Cendanakasih  

Bahan-bahan
6 keping roti gardenia
1 cawan susu segar
2 bj telur
sedikit garam
** telur dan susu dipukul dengan garfu. Roti dicarik-carik kecik dan rendam dalam susu dan telur tadi.


Bahan inti
1/2 cawan isi ayam
3 bj cendawan shitake /apa2 cendawan (tiram, butang, dll)
1 bj bawang holand -dimayang
1/2 sk lada sulah
garam, perisa
mentega untuk menumis
sosej, jejari ketam - ni CK tambah
1 cawan keju mozzarella + parmesan + ceddar (campur2 ler...)

Cara-cara
Mula2 masak inti dulu. Panaskan kuali dan masukkan mentega. Tumis bawang holand. Biar naik bau tapi jangan sampai garing. Masukkan lada sulah dan kacang. Kemudian, masukkan isi ayam dan cendawan. Masak hingga isi ayam dan cendawan empuk. Masa ni nk masuk sosej dan jejari ketam pun bleh.
Tambah garam dan perisa
Tutup api, siap

Kemudian, hancurkan rendaman roti bersama susu tadi. Lenserkan loyang dengan butter.
Ambik separuh dari adunan roti tadi dan masukkan dalam loyang. Tuang bahan inti ayam yang dimasak tadi.
Curah baki roti tadi dan tabur cheese
bakar selama 20 minit dalam suhu 200'c.
Siap dan boleh dinikmati bersama sos cili.
** tak nk buat lapisan pun bleh, gaul jer adunan inti bersama rendaman roti tu, dan curah dalam loyang, kemudian tabur dengan cheese dan bakar.

♥ ♥ ♥ nk copy resipi ni? pergi la ke CK Food...kat sini mmg takleh copy ...jangan jadi macam satu bangang tu (I++) ..kata kedekut la, taknk share laa...padahal diri sendiri yang tak celik IT, baru sehari dua masuk blog masakan ??

 
Ni adunan yang dah siap dibakar

Sapa yang suka pedas, bolehlah pelbagaikan intinya...nk masukkan cili padi ke, nk buat inti sardin ke...sukati ler...

OK...sampai sini dulu !!

3 corat coret:

mala berkata...

baru semlm dok cari kat internet savoury bread pudding dah ada kat sini :-)

ibundo berkata...

sedap ni ck. anak-anak mesti suka banget.

Uncle Lee berkata...

Hi, wow! Looks really sedap best! I think 3 pieces will do me fine.
You are very good. Can see you have a black belt in cooking.
Have fun and a selamat hari raya haji.
Keep a song in your heart.
Lee.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...