Khamis, 29 September 2011

Puding Mangga Kak Sheila

Salam...

Panas kan hari ni..syukur alhamdulillah, semua jemuran kering..hehehe..dan di panas terik ni, meh sejukkan tekak dengan puding mangga ni. Memang syedap wooo... Aku letak nama tuannya sekali sbb puding ni mmg mendapat pujian ramai masa open house rumah kak Sheila tempoh hari.

Malah, my Jebat pun puji. Cukup lemak dan manis katanya.  Selalunya payah gak my Jebat nk makan beria-ia kat open house, apatahlagi kata sedap.  Tapi kali ni....ermmm...terkena penangan air tangan kak Sheila..kehkehkeh...Dan dia pun suruh aku buat..hehehe...

TQ akak, sbb sudi share respi puding mangga ni... errrr.... ingat lagi tak hiasan duit emas kat atas tu? hehehe


PUDING MANGGA
Resipi asal : Kak Sheila @ http://nshafea.blogspot.com/
Sumber: Cendanakasih

Bahannya:
1 kotak susu kotak Full Cream/low fat (1 liter)
1 peket serbuk aggar-agar
Sedikit perasa manggo (manggo emulco)
Sedikit pewarna kuning
Sedikit manggo essence - ni CK tambah
1 cawan gula - ikut kemanisan masing2
1/2 biji buah mangga ambik isinya dan potong dadu

Caranya:
Dalam periuk masukan susu , gula dan panaskan hingga gula larut
Masukan serbuk agar-gagar dan kacau sebati
Masukan perasa manggo dan pewarna kacau, bila agar2 dah mendidih matikan api
Sediakan acuan/bekas comel2 masukaan adunan ke dlm acuan , tabur isi mangga yg di potong dadu tadi
Sejukan dlm peti
Sedia dinikmati


Janganlah tenung saja, kalo teringin cepat pegi beli mangga..... hehehe..



9 corat coret:

cikmanggis berkata...

salam ck..mmg cuaca panas terik ni tapi nampak gayanya petang ni nk hujan:)..panas tak sampai ke petang hehe.Cm suka sangat puding yang berasaskan buah buahan..sejuk tekak:)

Sheila Shafeareen berkata...

Salam Ck mak hai pepe rasa sangat teharu mcm nan nagis..ada juga yg sudi buat resepi ni..alhamdullilah kena pada selera keluarha CK..sdp sampai akk negok pun leleh...nak buat lg..mmg x jemu bdk pun suka...wah ada duit angur seribu dinar lg tu...seronok negok...tq memcuba...

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam Noorma..mai la k.atie semangkuk puding mangga tu.nnati tukar ngan bubur pulut hitam kat umah k.atie,...

nuwairani ismail berkata...

kat cni pon panas...kalau pekene puding mcm ni memang best lah!

sasha rahmat berkata...

salam CK....sedap ni lama jg x buat puding2 ni...anyway nice blog here...sy follow :))

quinnie berkata...

ck..kita tiap kali ada buah mangga tak sempat nak buat puding...tak pernah makan puding mangga..mesti best....

kita ada kasi award..kalau rajin ambik ek kat rumah kita...tiada paksaan...:)

Iwanski berkata...

cedapp!! nakkk...

Juwita Jamaludin berkata...

nampak menyelerakan betul la kak.. ita suka puding2 macam ni

pinky_liscious berkata...

terliur je tengok...nnty nak cuba la..trima kasih... ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...