Ahad, 18 September 2011

Pasta Goreng Hijau

Salam

Hari ni barulah CK berkesempatan masukkan entri. Dan hari ni CK masak pasta untuk anak2. Kali ini CK guna pasta sayur bayam yang berwarna hijau (saja nk test, try, cuba..hehe)

Disebabkan warnanya hijau, bila dh dicelur tak brapa naik hijaunya, maka CK tambah ler sikit pewarna..hehehe...(memandai jer kan...)

Nk makan ngan sos speghetti rasa muak la plak. So CK cuba respi kak Ummi Kuantan ni. Ada la rasa pedas2 sikit. Macam biasa kalo masak pasta pasti CK letak crab stik. Dan sebelum menghidang CK gaulkan plak dengan sedikit mayonis, untuk rasa lebih lemak berkrim (uhh...tuan yang membuatnya terpaksa makan sikit jer, takut lorrrr)


TQ kak Ummi sbb sudi berkongsi resipi. Jangan marah saya guna pasta yer, mee lidi takde laaaa !!
(resipi ni CK copy paste dari blog kak Ummi)

Bahan:-
* 1 1/2 paket pasta
* 1 labu bawang besar - didadu
* 3 ulas bawang putih - dicincang
* 10 ekor udang basah
* 2 sudu besar kicap cair/masin
* 1 kiub pati ayam maggie
* 1/2 biji kobis
* 1 sudu kecil serbuk lada sulah
* minyak untuk menumis

Bahan Dikisar Dengan Sedikit Air:-
* 2 biji cili hijau
* 6 biji cili padi hijau
* 4 tangkai daun sup
* 2 pokok daun bawang

Cara Memasak:-
1. Masak air secukupnya dan bila mendidih, masukkan pasta dan masak hingga lembut, toskan dan gaul dengan sedikit minyak jagung. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan dan naik bau.
3. Masukkan bahan kisar dan masak hingga naik minyak.
4. Masukkan kicap cair, kiub pati ayam, garam dan lada sulah. Kacau.
5. Masukkan udang dan diikuti dengan sayur kobis. Kacau sebentar.
6. Akhir sekali, masukkan pasta yang direbus tadi dan kacau hingga rata dan masak. Hidangkan dengan taburan serbuk lada sulah jika suka.


Ok ... sampai sini dulu...dan SELAMAT BERHARI MINGGU !!!




2 corat coret:

Deliah's Deli berkata...

ck,sy tgh lapar sgt2 ni...rasa mcm 2 pinggan pun blh abis. :))

Sheila Shafeareen berkata...

salam cantik hijaunya mcm btg sayur bayam pulak...nnt nak try jugak le utk bdk ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...