Rabu, 20 Jun 2012

Jelly Kelapa Pandan

Salam...

Panas jer cuaca hari ni...tp kejap2 mendung...terus CK angkat jemuran diluar....lepas tu panas membahang semula... nk basahkan tekak? meh cuba jelly kelapa pandan ni.


Bahan utama membuat jelly kelapa ni tentulah buah kelapa muda kan... kat KL skang ni buah kelapa muda mahal harganya kan. Sebiji mencecah rm2.80sen. Tu baru sorang makan...kalo dua tiga orang? 

Tapi buah kelapa nk buat jelly ni CK import jer dari Ampang. Terima kasih kat Kak Salmah, sepupu Jebat... pohon kelapanyer rendah jer...boleh petik pakai tangan, tak perlu tangga atau galah

Bahan-bahan
Agar-agar
Air kelapa muda
Isi kelapa muda
Gula batu
Daun pandan-disiat2
Pewarna hijau

Cara-cara
Mula-mula didihkan agar-agar sampai larut. Diikuti dengan gula batu dan daun pandan.
Kacau sampai gula batu cair
Kemudian masukkan air kelapa muda. Agak2 la airnye yer...
Dah elok kepekatan agar2 tu, tambah la pewarna hijau dan isi kelapa.
Boleh tutup api dan isikan dalam bekas.
Sejukkan, dan siap !



Jom lepak2 sambil pekena jelly kelapa !!


♥ ♥ ♥

7 corat coret:

INA berkata...

aduhh makcik x tahan tgk..manalah nak cari kelapa muda nie..sabar jerlah.

zila norazila berkata...

salam ck..he heehe laa post kita sama lak harinie:P

mama sara nur berkata...

tambah2 teringin la ni bila tgk CK pun ada jelly kelapa, td tgk umah Zila jg dilimpahi isi kelapa muda aduyaiii sedapnya
tiapkali blk kg plan kononnya nk buat sb kelapa free tp akhirnya duk bawa resepi saja tak terbuat-buat he he

Chah berkata...

errrr ada lagi ke? nak tu memang la nak...huuuuuuu....memang nyaman!

Norzie hany berkata...

Salam kenal.
Sedapnya.

FnF Simple Life berkata...

Ass;m...sedapnye mkn time pns2 ni kan...nyaman je

quinnie berkata...

ck..kat sini pun kelapa mahal juga...hehehe...saya buat jelly kalau dpt kelapa free dari kg je..hahahha

biskut tart tu ck...dia jenis rangup..Insyaallah kalau awak buat doh tu menjadik biskutnya...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...