Isnin, 25 Jun 2012

Laksa Utara

Salam Isnin... hari ni anak2 CK bercuti ganti sbb sabtu lepas ada sukan. Dan macam biasa masak-masak adalah kerja rutinku...

Hari ni takmo makan nasik. So kita makan laksa yerk !!

 my favourite food dulu kini dan selamanya....tp kena tgk jugak dengan kuahnyer...CK suka kuah yang pekat dan banyak isi ikan. 
(opsss...jangan heran plak yang telo warna merah tu yer....).... ini asal usulnyer...

 yaaaa....kalerpul telur....anak2 panggil telo dinasor...hehehe untuk buat telo kaler2 ni, boleh tgk link ni yer .

gambar ni CK copy paste dari FB Buku Resipi
 
CK tak brapa pandai sangat nk buat...so hasilnya tak secantik mana pun...takat boleh jer laaa...bak kata Azwan Ali - Yang Ado !! hahaha...


Bagi orang perak khasnyer di Kuala Kangsar, kami memang dah sebati dengan laksa tepung gandum. CK pun sama, tak brapa suka dengan laksa tepung beras. So memandangkan kat KL takde jual laksa tepung gandum... dan nak buat sendiri pun malas....akhirnya ambil ler jalan mudah...beli jer Lor Shu Fen... sama jer rasanyer dengan laksa tepung gandum tu...lagi sedap lorrr.... hahaha...

Resipi laksa? ala... CK tak pernah ubah mana2 respi laksa..memang turun temurun masak laksa cenggini....  skodeng sini utk resipi yer..


Ok laaa...sampai sini dulu...


♥♥♥

10 corat coret:

ilahjy berkata...

salam kak ilah nak minta tunjuk ajar caar warna teluq ayam tuuu sat....macehhh

Cendana Kasih berkata...

@ilahjysalam Kak Ilah...tu...saya dah bagi link...boleh la pegi melancong kat blog tu sat...hehehe

Pn. Sheila@CC berkata...

laksa utara best sgt... cantik ler telur tu warna warni... hehe

Deq's Qienz berkata...

hehee..laksa area sy la nihh..ermm nmpk sedap..nyum..nyumm

deno berkata...

yummy!!! tapi nape telut kaler merah?

zila norazila berkata...

yummy..berkenan kt telur colorpul tue:)

FnF Simple Life berkata...

sedapnye laksa utara

mama sara nur berkata...

uikkkk laksa utara, meh semangkuk, kita ni memang peminat laksa utara he he kasi tambah kicap sikit ye
sedapnya, kompem x nampak CK lalu belakang ..

Ucu Faridah berkata...

ingatkan pokaldot jer berkalor2 rupe2nye telor pun jadi mangsa.....

samala kita suke sangat mkn laksa...tak mkn nasi sehari pun tak pe asal ada laksa....

ogyep yummy mellow berkata...

bestnya laksa.... satu rumah kami suka laksa...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...