Rabu, 27 Jun 2012

Pulut Durian

Salam...
Mood hari ini agak syahdu sikit...adoiiii... rindu pada dia yang menjauhkan diri, rindu pada mereka yang telah pergi...dan rindu untuk buat aktiviti luar macam dulu dulu..... ermmm...apapun...meh layan pulut durian ni dulu.

Macam2 cara orang makan pulut durian kan. Ada yang dibuat pengat kemudian makan dengan pulut kukus, dan ada jugak makan dengan durian mentah macam CK ni. Dan CK pernah gak nampak orang makan durian dengan pulut kukus, gula melaka dan kelapa parut. Tapi CK lom pernah cuba lagi...

Ni makanan kegemaran arwah ayah CK. Kalau musim durian, mesti dia nk makan macam ni. Kalau takde pulut, dengan nasi pun bleh.  Dan CK pun sama.

Cemmana nk buat? memula tanak/kukus pulut sampai masak. Pastu buat la plak kuah santan. Kalau arwah mak CK, santan tu tak masak pun, just perah dengan air masak jer...pastu campur dengan sedikit garam.

Dan....ambik beberapa ulas durian, letak dalam pingan, letak pulut tadi dan letaklah santan. Dannnn...MAKAN...

Kalau isi durian tu kurang manis, bolehlah tambah gula sikit. Tapi CK ni kan suka manis2, so mesti tambah gula...hehehe...(sib baik takde kencing manis ...hahaha)


Skang ni musim durian kan..mana2 jer ada orang jual durian. Kat Semenyih nun, durian D24 pun dah murah. Hari ni CK nk ke sana plak, borong durian habis-habisan...hahaha.... biar penuh freezer dengan durian, stok untuk setengah tahun...hahaha


♥♥♥

12 corat coret:

Sheila Shafeareen berkata...

Assalamualaikum heheh gi semenyih nak borong durian yee...akk g esok ada kenduri tahlil rumah ipar ( mlm jumaat)....tejumpa nak juga borong...mmg x habis2 kalau durianni selagi ada mcm2 nak buat kan.....

pulut durian mmg sdp tu..-0

Naz / Nadz COSK berkata...

Assallamualaikum CK..

Naz kalau durian, selain dimakan fresh, buat tempoyak, akan dibuat pengat durian. Pas tu makan dgn roti sandwich tu jer.. Bestttt...

Kalau durian dgn pulut cam ck tunjuk ni, my hubby suka mkn cam ni..

adda syuhada berkata...

sama la kt kg adda pulut durian makan cmni la...sedapppp...

hazila berkata...

Pergi mana mana ramai org "jamu" durian dan pulut.

MUMMY SGTv berkata...

deghoyan teman dah habih luruh dah nun di padang rengas...

Nuwairani Ismail berkata...

kalau mak kite pon buat mcm CK jugak. santan tu makan mentah2 je. sedap rasa lemak2 masin. sukenye pulut durian...dah berapa tahun tak makan ni.

inahar ali berkata...

adoyaai..x tahan nengok pulut durian nih..meleleh ayaq liuq akak wehh!

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Salam Noorma..trliurnya k.atie tgk pulut derian tuhhhhhh!!
Cam dah terasa2 kat anak tekak..huuuuuu

Chah berkata...

Ck, nape ni syahdu2..cm tak caya je sbb bila hadap pulut derian tu mesti terbang yg syahdu2 tu kan? musim durian kali ni saya belum buat lagi pulut durian cm ni..mmg terbaik!

zila norazila berkata...

ada pulut mesti ada durian utk gengnya..he hehe mmg sedapp..:)

Asyifa Mustaffa berkata...

Salam perkenalan CK,

menu nie sama stlye mcm mak kita masak....sma sangat2...pastu mmg peberet arwah abah sy juga nie......

Azie berkata...

Salam kenal CK. nak kenal lah sebab singgah. Banyak patah perkataan ni.mjom lawat dapur kita pulak, Azie Kitchen dan exchange link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...