Dah lunch? Hari ini CK masak lauk terung berlada. Kegemaran CK dan Jebat. Kalau membeli terung panjang jer, mesti buat lauk ni. Kalo masak pajeri tu macam leceh jer kan...ni jer yg senang !!
Masa tinggal di Hulu Langat, jiran sebelah rumah selalu masak lauk gini. Sukati ler nk letak terung, bendi, kacang botol, udang, sotong dll. Janji mesti berlada... So meh tengok respi sempoi ni.
Bahan-bahan
1 biji terung panjang - saiz besar, belah 2, dan hiris setebal 1 inci
serbuk kunyit
garam
perasa
Bahan tumbuk
cili padi
cili merah
bawang merah
bawang putih
udang kering
Cara-cara
Terung dibersihkan, dan digaul bersama garam dan serbuk kunyit. Kemudian goreng hingga masak dan toskan.
Tumis bahan ditumbuk sampai cili masak dan naik bau
Masukkan terung yang digoreng tadi
Sesuaikan rasanya. Gaul rata dan siap
Ok... selamat menjamu selera !!
3 ulasan:
Salam Ck,
Simple dish tu... tapi tetap mengancam... yang buat sedap tu, sebab tumbuk kan...
sedap n myelerakan...
akak buat kite rasa lapar...adoi...kat mana nk cari terung memalam ni...sedapnye! ini kalau makan takde lauk lain pun takpe. kite suke! kene pulak aroma udang kering tu. perghhh!
Catat Ulasan