Selasa, 29 Disember 2020

Takoyaki

Assalamualaikum semua pengunjung blog CKak. Apa khabar. Dah selasa hari ni. Sekejap sahaja masa berlalu dan 2020 bakal meninggalkan kita. Banyak sungguh kenangan 2020 ni kan? hehehe....



seronok edit gambar, sampai tersilap.
Abaikan perkataan negeri tu yer, sepatutnya NEGARA



OK... CKak sekeluarga memang suka makan takoyaki ni. So belajar la buat sendiri.


TAKOYAKI HOMEMADE
2 cawan tepung gandum
2 sudu makan tepung jagung
2 biji telur
1 kiub pati ayam
1 sudu teh garam
2 cawan air
Sedikit kicap utk bagi rasa

Inti :
Hirisan daun bawang secukupnya
Kubis / lobak merah - hiris dadu
Isi ketam / udang / ayam / sotong - masak @ celur terlebih dahulu

Bahan hias :
Mayonis
Sos cili @ sos takoyaki
Bonito flakes

1. Satukan semua bahan adunan. Kisar @ bancuh hingga sebati dan tidak berketul.
2. Letak adunan ke dlm botol bagi memudahkan proses menuang.
3. Utk menyediakannya, ambil acuan kuih cara dan oleskan dgn sedikit minyak.
4. Masukkan bancuhan tepung hingga separuh acuan.
5. Kemudian masukkan bahan inti secukupnya.
6. Sengetkan kuih slm acuan dan masukkan bancuhan tepung lagi sampai dapat bentuk takoyaki bentuk bulat (jika pakai acuan takoyaki) atau bujur (jika pakai acuan cara).
7. Golek2kan takoyaki hingga masak dan sedikit garing.
8. Angkat dan paipkan mayonis, sos serta bonito flakes secukupnya.
 

Selamat mencuba.



Kalau suka, anda juga boleh buat sos takoyaki.

Bahan-bahan
Sos tomato
kicap cair, sos ikan
Gula, cuka
Halia, bawang putih (tumbuk lumat)
Sos worcestershire

masak semua bahan-bahan ini hingga mendidih, kemudian tapis sos. Masak kembali sehingga pekat. Boleh letak tepung gandum untuk pekatkan kuah. Rasa ni korang boleh adjust sesedap rasa.



Ok...sampai sini dulu. Selamat Menjalankan Tugas Harian. Moga dipermudahkan segala urusan kalian. BYE !!!

1 ulasan:

drakorsubindo berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...