Isnin, 7 Disember 2020

Apam Pisang

Salam

Setiap minggu pasti CKak beli pisang kat pasar tani. Selain makan dengan roti, boleh juga buat cekodok, pengat atau apam. Dan kali ni terhasillah apam pisang.  Buat pagi, sampai malam boleh tahan. Makan la wahai anak-anak. Hehehehe







 
Resepi Apam Pisang Kukus
🍌🍌🍌🍌🍌🍌
1 cawan gula
1 cawan minyak masak
2 cawan pisang yg dilenyek (pisang lemak manis)
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
3 biji telur
 
Masukkan semua bahan dlm mangkuk besar.
Putar sehingga sebati & kukus.
Utk acuan kecil2, kukus 15 minit api besar.
Utk loyang, kukus 45 minit api besar.
Tips: kalau nak apam nampak urat2 pisang tu selepas lenyek pisang tu biarkan sekejap dlm 15minit baru dimasukkan dlm bancuhan adunan. InsyaAllah cantik kejadiannya 😊
 





Ok...dah siap masak...dapat la dalam 25 bijik. Kita bahagi ke jiran sebijik dua yer, hahahahaha




Ok...sampai sini dulu


1 ulasan:

Warisan Petani berkata...

nampak cantik kejadiannya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...