Isnin, 7 Disember 2020

Scramble Egg Cheese Bun

Salam....


Hari ni Ckak buat roti yang senang dibuat, dan sedap di makan. Saja la letak nama Scramble Egg Cheese Bun, kasi gempak sikit... sebenarnya nama asal dia Egg Cheese Garlic Bread... hehehe..





Resepi dari FB Dr Inahar Ali. Thanks kak..memang sedap roti ni.
 
Egg Cheese Garlic Bread
Sumber - inahar's cooking time

Bahan utk roti
4 biji burger bun

Bahan cheese
4 keping sliced cheese

Bahan Scrambled Egg
3-4 biji telur
2 sudu besar susu segar
2 sudu besar mentega/marjerin
Sedikit serbuk ladaputih/hitam
Garam secukup rasa

Panaskan mentega hingga cair dan tambahkan semua bahan lain. Kacau bancuhan telur tu sehingga masak soft2 gitew. Tutup api dan ketepikan.

Bahan Garlic Butter Sauce
3 sudubesar mentega
5 ulas bawang putih- racik atau parut halus
1 biji telur
1 sudubesar susu segar
1/2 suduteh dried parsley
Garam secukupnya

Panaskan mentega hingga cair. Campur garlic dan dried parsley. Kacau rata sekejap dan tutup api. Bila agak sejuk baru tambah telur juga susu segar dan garam. Kacau sebati.

Cara penyediaan
Panaskan dulu oven 180c selama 10 minit
Roti bun dipotong 6 atau lapan bahagian (pastikan jangan sampai putus)
Masukan scramble egg di celah belahan roti tadi secukupnya. Koyak2kan slice cheese dan selit di belahan roti tadi. Akhir sekali tuang garlic sauce tadi di atas roti hingga menyaluti keseluruhan roti tadi (boleh juga celupkan roti ke dalam bancuhan garlic butter sauce tu). Kemudian bakar dalam oven yg telah dipanaskan tadi selama 10-15 minit ikut oven memasing ye. Bakar agak2 garing dan naik bau garlic td ye. Siap utk di makan. 




Jom makan



Lepas makan roti cheese, kita makan buah plak yer. Layan jer la anggur beli kat Giant hari tu, rm5.00 sekilo, hahahaha


 
Ok..sampai sini dulu... Bye !! 

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...