Bahan²
Mee Kuning
Rempah kari
Daun kari
Santan ( sy guna kelapa fresh )
Bawang putih * ( blend )
Bawang merah * ( blend )
Halia * ( blend )
Cili kering di blend
Ayam ( potong kecik )
Fish ball
Fish cake
Tauhu kering
Cara²
1. Panaskan minyak, masukkan daun kari dan tumis bahan bertanda * ( diblend )
2. Masukkan rempah kari , tumis hingga pecah minyak
3. Masukkan cili kering diblend
4. Bila rempah semua dah pecah minyak, masukkan potongan ayam.
5. Masukkan air sedikit , biarkan mendidih .
6. Masukkan santan & perlahankan api . Kacau sekali sekala untuk sebatikan bahan.
7 Masukkan fishball, fishcake, udang , isi kerang, lala, ketam (suka hati la nak masuk apa )
8. Last sekali masukkan tauhu kering. Yang nie sy masukkan sedikit shj sebab tauhu kering nie serap banyak kuah . CKak lebih suka tauhu kering ni di goreng. Nanti nak makan, rasa rangup jer.
9. Jangan lupe perasakan dgn garam dan cukup rasa.
Bahan hiasan:
Sawi dicelur
Taugeh ( fresh )
Telur rebus
Daun bawang / sup
Cili besar merah
Cili kecil hijau
Limau kasturi
Kerang ( boleh juga nak asingkan atau letak terus dalam kuah, tp CK suka kerang buat sambal tumis )
Boleh lah masukkan mee yg dah dicelur dan kuah ke dalam mangkuk . Letakkan bersama bahan² hiasan ye.
Sedia untuk dimakan & selamat mencuba
Tiada ulasan:
Catat Ulasan