Rabu, 23 Disember 2020

Keli Salai Masak Lemak Cili Api

Assalamualaikum !!

Hari ni Ckak tayang Ikan Keli Salai Masak Lemak Cili Padi bersama pucuk ubi. Perghh...panjang namanya kan! hehehe...

Keli belakang rumah (organik). Baru bersaiz lengan akak ni jer, tapi akak dah tangguk ambil dia. Dah siang, cuci bersih, akak salai atas dapur. Malas nak hidupkan arang bagai. Disebabkan air fryer akak tak muat nak masuk ikan, so akak salai atas dapur jer. Berasap jugak la dapur akak. Hahahaha

Sementara tu, akak rebus pucuk ubi sampai masak. Ok...ketepikan dua bahan utama ni. Kita buat rencah masak lemak cili api yer.




Resepi senang jer dik oiii

Tumbuk cili padi kunyit hidup dan garam kasar. Kemudian masukkan ke dalam periuk. Tambah asam keping

Masak cili tumbuk tadi hingga mendidih untuk hilangkan bau 'maung' cili tu. Kemudian barulah masukkan santan. 

Bila santan dan mendidih, perlahankan api, dan masukkan pucuk ubi yang kita dah rebus tadi. Lepas tu boleh la masuk keli salai. 

Rasakan garam, asam semua sekali. Dah siap !!

Ckak suka masa hidangkan tu, perah sikit limau nipis. Perghhh...sedap korang oiii
 
 
 
Ni sandwich telur akak buat pagi tadi. Guna roti gandum penuh lebih sihat kan? hahahaha... saja la beli roti ni, anak-anak makan jer kalau dibuat sandwich



Tapai pulut dibalut dalam daun getah




ni  lawan Keli Saladi Masak Lemak Cili Api tadi. Yezzaaaa... Ikan Pekasam !

Ok...sampai sini dulu. SELAMAT MEMASAK BUAT SEMUA !!

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...