Ahad, 2 Oktober 2011

Tepung Goreng Pisang Rangup

Salam...

Lama jugak CK 'cuti-cuti' blog..Sori yer...demam masih lom kebah.. asalnya dh baik sikit, pastu CK sibuk plak ambik tempahan frozen food. Badan ni macam bagi peluang jer..dan bila dah siap sume frozen, demam bersambung balik...huhuhu...

Petang ni tingin la plak nk makan goreng keledek, keladi dan pisang. Buat sikit2 jer, tp ada 3 jenis laaa...


Selalunya CK suka makan keledek/keladi goreng dengan sambal kicap...pergh..tak sedo diri makan...sib baik buat sikit jer...

Meh share respinyer.. Respi ni CK selalu gunakan untuk sadur kuih rengas frozen food. Kata pelanggan, rangupnya kekal lama !! entah laa...kat rumah ni, tak sempat nk sejuk dah licin.

Tepung Goreng Pisang Rangup
Sumber: Cendanakasih

Bahan-bahan
1 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung ubi kayu
1/4 cawan tepung jagung
2 sudu besar butter/marjerin
2 sudu besar gula
sedikit garam
1/2 sudu teh kapur makan (dalam secubit)
pewarna kuning (jika suka)
air secukupnya

Cara-cara
-Masukkan semua bahan dalam blender dan kisar semua bahan hingga halus.
-Boleh tapis kalau suka. Sedia untuk dicelup dengan pisang/keledek/keladi.
-Adunan jangan terlampau cair/pekat. Agak2 ler boleh salut kat pisang/keledek. Kalau adunan pekat sangat, nanti bila keledek dah sejuk, kuih jadi keras.



Abaikanlah karipap sebijik tu... hehehe...si Ryan punyer !!



Ok... jumpa lagi !!!



7 corat coret:

nuwairani ismail berkata...

dah lama x makan pisang goreng sejak2 diet ni. bila tengok org buat, teringin jugak...kalau ada sambal kicap, tak sedar sepiring habis...

Chik Mimi berkata...

Sedapnya dik akak tak pernah letak tepung ubi selalu tepung gandum + tpg beras je boleh try ni
thanks

Deliah's Deli berkata...

bagus la potong style gitu,senang nak mkn...boleh tiru. :)

zarina berkata...

dapat duit banyak pastu sakit dah kena keluar duit balik..buat yang termampu..take care my dear friend

quinnie berkata...

bestnya...nasib baru je masak pisang goreng..tapi dah lama betul tak makan ubi goreng...betul cakap dell boleh tiru gaya potongan nye tu..hehhehe

Treat and Trick berkata...

Garingnya, nak sikit. Boleh cuba resepi CK kalau nak goreng pisang lain kali...

http://treatntrick.blogspot.com

Sue @ Nenie berkata...

Salam..Ohhh yang ni ada buh tepung jagung dan ubi sekali yaaa...boleh gak cuba ni....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...