Rabu, 19 Oktober 2011

Ayam Masak Kicap Berkentang

Salam... hari ni CK masak lauk ayam, paberet anak2....dah tak tau nk masak lauk apa, so bantai ler masak kicap. Tambah plak ngan kentang untuk menceriakan suasana..hahaha...


Resipi ni CK skodeng dari dapur kak CT Delima. TQ akak !! CK copy dan paste yer

Ayam Masak Kicap Bersama Kentang
Resepi: CT Delima


Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam - potong kecil2 cuci dan toskan.
2 biji bawang merah - dimayang
2 biji bawang putih - dimayang
1/2 inci halia - hiris halus2
1 batang cili merah - hiris
1 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
4 sudu besar kicap lemak manis
1 sudu teh lada hitam tumbuk
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji kentang dipotong memanjang - goreng garing
1/2 cawan air
Sedikit tepung jagung + sedikit air untuk kepekatan kuah.
Sedikit garam jika perlu
Daun bawang / sup - untuk hiasan

Cara-cara:
1. Ayam dilumur dengan garam dan kunyit - digoreng kuning keemasan tapi jangan garing agak2 separuh lembap. Kemudian gorengkan pula kentang yg dipotong memanjang tadi. Angkat dan ketepikan.
2. Tinggalkan baki minyak gorengan ayam tadi sedikit dalam kuali dan goreng bawang merah, bawang putih dan halia bersama rempah tumis. Kacau rata hingga naik bau.
3. Dengan api sederhana masukkan cili kisar kacau lagi. Masukkan lada hitam tumbuk, sos tiram, sos cili dan kicap manis. Kacau sebentar dan masukkan sedikit air.
4. Bila mendidih masukkan ayam goreng, kentang goreng dan lada merah hiris kacau rata 2-3 minit. Masukkan air tepung jagung untuk kuah pekat sedikit. Perasakan, jika perlu dimasukkan garam dan kacau rata.
5. Matikan api, angkat dan taburkan daun bawang / sup. Bolehlah dihidangkan bersama nasi hangat. Selamat mencuba :D

Untuk tambah2 lauk, CK buat plak Ikan Cencaru Masak Taucu. My Jebat suka sangat lauk ni. Errmm...kisah cencaru ni, CK ni sebenarnya tak pandai siang ikan cencaru, especially tang jaket dia tu. Pernah sekali CK cuba tarik jaket dia, habis keluar semua isinya. So...penyelesaiannya, CK goreng dulu ikan cencaru tu bersama jaketnya. Bila dh goreng, sejukkan sikit, dan barulah CK umpil keluar jaketnya...hahaha....senang kan !!!!




2 ulasan:

Lieya berkata...

Singgah sini... cheese tart?? Uiskkk sedapnyeeeee

Nuwairani berkata...

500 pcs!!! banyaknye tu! takpe2! caiyok2!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...