Jumaat, 16 November 2012

Maruku

Salam

Ni bukan entri untuk D Pa Bali yer... Maruku ni CK buat sempena cuti sekolah, supaya anak2 ada jajan yang hendak dikunyah masa tengok tv atau masa diorang main2...
Semalam, CK dating kejap dengan kak Sheila...hehehe...anto kulit tart kat dia. Disebabkan takde apa nk bagi kat anak2 dia, so CK pek kan maruku ni. Dapat kunyah2 dalam kete

Dan pagi ni Kak Sheila hantar mesej mintak resipi maruku ni... hehehe...sedap yer !!

CK dapat resipi ni dari sepupu Jebat, Kak Amah di Alor Gajah nun..masa tu pegi raya rumah dia dan kami dijamu dengan maruku ni. Bila rasa sedap, so my MIL pun tanya la apa resipinya. Dia pun cerita laa...masa tu CK tak salin la...cuma ingat dalam otak jer... hehehe...sib baik sampai skrg masih ingat lagi

Benda utama yang diperlukan ialah 1 pek serbuk maruku Babas. Nk guna jenama lain pun bleh, spt Gemini, dll. Time deepavali mmg banyak serbuk maruku ni. Kalau diluar musim, payah sikit nk jumpa. Ni CK beli kat Tesco jenama Babas.


CK takde sukatan yang spesifik untuk cecair (santan, air) dan juga bijian2. Ni anggaran kasar jer.. Kalau korang buat tu agak2 lah yer....jangan main hentam keromo jer ikut respi yang CK bagi ni. Kang kalo tak jadi, salahkan CK plak... tapi sukatan tepung tu betul. Kalau guna 100gm tepung maruku, tepung pulut pun kena 100gm.. Bak kata sepupu Jebat tu, 1 paket serbuk maruku+1 paket tepung pulut. So barang yang lain tu kena la pandai agak2.


Bahan-bahan
2 cawan tepung maruku Babas
2 cawan tepung pulut
2 cawan santan
1 biji telur (saiz A)
2 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar biji lemuju
3 sudu besar bijan putih
2 sudu besar cili serbuk (boleh jer guna cili pes)
Garam, perisa secukupnya

Cara-cara
Satukan tepung dan masukkan semua bahan2 dan uli sebati. 
Biji lemuju dan bijan terpulang kepada banyak mana yang kita suka. Macam tu jugak la dengan serbuk cili. Kalau suka pedas, boleh lebihkan. 
Rasa garamnya dan kepekatan adunan. Jangan cair sangat nanti takbleh nk masuk dalam acuan. Kalau pekat sangat, payah nk tekan acuan
Boleh juga kurangkan penggunaan santan tu. Terpulang pada tekak masing2. Guna 1 cawan santan+1 cawan air pun bleh. Janji adunan boleh diuli dan tak lembik sangat. Agak2 la air nyer yer... 
Bila semua dah elok, masuk dalam acuan maruku dan goreng dalam minyak panas sampai perang/rangup.
** CK buat cara senang (malas), takde bentuk bulat2....


 

ook... sampai sini dulu.... sambil update blog, sambil makan maruku. Harap kak Sheila berpuas hati !!


5 corat coret:

Chik Mimi berkata...

sedapnyaaaa ma ,akak teringin nak buat tapi M nak berdiri lelama<3
mixer tu 5.2 litter
huhuhu npc yg ss susah nak jumpe ,kalau ada mahai sikit

mama sara nur berkata...

assalam CK
tak aci ni, nak jugak maruku tu he he kunyah2 time cuti2 ni memng la best kan

Amie berkata...

Alamak maruku... suka makan tapi tapi tak reti nak buat! Jamu mata kat sini ye CK!

Sheila Shafeareen berkata...

Salam Ck Sy tq mmg sdp sampai x cukup junyah tu yg budak2 request suruh buat,,,tq kongsi resepi

digi_mon81 berkata...

ala.....saya nak print tapi x leh la...sal pe ehhh?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...