Rabu, 21 November 2012

Manggo Muffin

Salam...

Satu lagi hidangan berasaskan mangga masak belakang rumah. Bangun pagi ni nampak beberapa ekor tupai berlari2 sana sini...Ermm...sah, tak sempat nk kutip mangga masak tu...

Sambil tu sempat sound kat si tupai "makan elok2 laa...tinggal la kat aku sama, jangan makan sana sikit, sini sikit...takde orang nk makan lebih kau ! "

Hahahaa.... dengan tupai pun boleh gaduh kan ! mana taknyer, hari ni dia makan mangga saiz besar ... geram CK !!

 Resipi sama macam mapin pisang tempoh hari, tp digantikan dengan mangga masak. Mangga dihiris halus2.. boleh juga kalo nk guna puri mangga.

MuffinMangga CK

Bahan A
1 cawan tepung naik sendiri
I sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
*bahan2 ini diayak bersama

Bahan B
½ cawan gula
1 biji telur

Bahan C
¾ cawan mangga masak- potong dadu kecil
¼ cawan minyak
1 sudu teh esen mangga

Bahan D (optional)
Coklat rice/almond flakes- untuk ditabur

Cara-cara
Pukul telur dan gula hingga kembang
Masukkan bahan C
Gaul lagi sampai sebati
Masukkan bahan A, dan gaul rata
Sendukkan dalam papercup
Tabur coklat rice
Bakar selama 20-25 minit pada suhu 180’c

** copy paste resipi di sini yer 

Ewahhhh... mapin naik beskal nk pegi mana tu??



OK...sampai sini dulu

4 corat coret:

INA berkata...

Salam CK..

ewahhh..mapin naik sikal nak gi mana tu..agak2 sampai x kat jln puchong..hihi..nie fav. kak shiela nie.

Cendana Kasih berkata...

@INA nk pegi rumah Ina laa...tp takut sampai traffic light kat Kinrara tu dah tercabut tayar dia...kahkahkah

Sheila Shafeareen berkata...

salam Ck hee cute le naik sikal haaaa kring kring manggo dah sampai kemarin rmh Kk Dek Ina jgn jalos yeee....mmg fv akk ni buah mangga ni..waduhhh goda kita rupanya...

mala berkata...

salam ck,

mala bawa muffin pisang
http://alamroon.blogspot.com/2012/11/muffin-pisang.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...