Salam... dah sedia juadah berbuka...Hari ni CK goreng samosa jer...produk frozen food CK tuh... hahaha...malas/letih la hari ni...dari Shah Alam-Putrajaya, KL ...mendelivery kuih raya... sempat gak singgah pekan sungai besi mencari lauk2 untuk berbuka... bila dah takde yang berkenan, akhirnya CK ambik keputusan goreng bihun jer hari ni....
Ni resipi yang biasa CK buat untuk frozen food. Dah pernah bagi resipi ni pada
kak Asma sebab dia pun teringin nk menceburi bidang frozen food ni... pesan
guru CK, kalau ada orang yang memerlukan bantuan dan ingin memulakan bisnes
frozen food ni, CK kenalah bagi resipi agar pahalanya dapat dipanjangkan....insyaalah...amin!!
kak Asma sebab dia pun teringin nk menceburi bidang frozen food ni... pesan
guru CK, kalau ada orang yang memerlukan bantuan dan ingin memulakan bisnes
frozen food ni, CK kenalah bagi resipi agar pahalanya dapat dipanjangkan....insyaalah...amin!!
SAMOSA
Sumber: Cendanakasih
Inti
ubi kentang
bawang besar
kecil bawang putih
rempah kurma
lada hitam
lada sulah
sayur campur (beku)
garam
gula pasir
ajinomoto (pilihan)
*** agak-agaklah sendiri sukatan bahan2 tu yer...sebabnyer kalau ikut CK,
sekali buat inti samosa ni = 3 kg kentang.
sekali buat inti samosa ni = 3 kg kentang.
Cara-cara
Tumis bawang putih hingga garing dan terus masukkan rempah kurma dan lada
hitam. Tumis hingga naik bau. Masukkan kentang, bawang, serbuk perasa dan
gaul sebati. Kacau selalu supaya tak hangus di bawahnya dan bila dah separuh
kering, masukkan sayur campur. Masak hingga kering.
Koyak kulit popia 2 lapis. Potong 3, lipat bahagian tulangnya (keras). Bentukkan segitiga dan isikan inti. Lekatkan kulit popia dengan batter (air + tepung = bancuhan pekat).hitam. Tumis hingga naik bau. Masukkan kentang, bawang, serbuk perasa dan
gaul sebati. Kacau selalu supaya tak hangus di bawahnya dan bila dah separuh
kering, masukkan sayur campur. Masak hingga kering.
Goreng hingga keperangan/masak.
Selain samosa, ada gak popia dengan inti sengkuag, taugeh dan udang kering.
Resipi yang ringkas dan senang.
Resipi yang ringkas dan senang.
Ok...selamat berbuka puasa
♥♥♥
3 ulasan:
salam aidilfitri dari muscat, oman
salam..noormah
raya nanti balik mana.???
tak balik Kuala Kangsar ker?
sedap betul juadah awak hari ni...
Nice blog :)
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...
Catat Ulasan