Salam Ramadhan ke 15
Dessert kegemaran CK sejak kecil. Inilah dia pisang lumut....rasanya kat google pun belum ada orang lain yang masak dessert ni....CK jer...hehehe....iyo lah..masakan arwah ibu yang paling sedap. Kalau balik sekolah, mesti nk mintak pisang lumut ni...
PISANG LUMUT by Cendanakasih
Bahan-bahan
5 biji pisang berangan masak - kupas kulit dan potong serong
3 helai daun pandan- dikisar bersama 1/2 cawan air dan tapis jusnya
1/2 cawan santan Kara
1/4 cawan air masak
3/4 cawan gula (terpulang kepada kemanisan masing2)
2 biji telur
1 sudu teh tepung kastat (taknk letak pun takpe)
sedikit garam-untuk naikkan rasa lemak
pewarna hijau
Cara-cara
1.Sediakan pengukus.Masukkan pisang ke dalam loyang.
2.Dalam satu bekas, masukkan 1/2 cawan air pandan, air masak, 1/2 cawan santan Kara, gula, garam, telur, tepung kastat dan pewarna hijau.
3. Adun/kisar bahan2 tadi sampai sebati.
4.Kemudian, tuangkan bahan2 yang dikisar ke dalam loyang yang ada pisang tadi.
5.Kukus selama 30 minit.
6.Matikan api, dan keluarkan supaya sejuk. Kemudian masukkan ke dalam peti ais.
7. Pisang lumut yang sejuk siap dihidangkan.
ni rupanyer pisang lumut yang telah disiap dikukus. Kena masuk peti sejuk dulu yer.... Bahagian atas dia mmg membeku/keras macam tu. Tapi didalamnya lembut dan berair.
Pisang lumut ni memang berair dibahagian dalamnya... so tak payah la risau atau tambah tepung banyak untuk bagi pekat....dia ni macam pengat pisang la jugak...tp versi kukus dan guna pandan. Untuk hilangkan hanyir telur, bolehlah masukkan pandan emulco atau tambah 1 sudu kecil serbuk vanilin.
♥♥♥
6 ulasan:
nampak pelik namun tetap terguda...xpernah lagi adda tgk pisang cmni...nampak pun senang nk membuatnya..
hmm...ala2 lengat pisang la kot kalau mcm ni. tak pernah try makan pulak.
mesti sodap kan? selamat berpuasa...
Salam Kak CK..1st time tau pisang lumut.. bleh cuba lah nnt..nmpk menyelerakan..yana ni antu pisang..semua yg berkaitan pisang mmg fav ^^
assalam CK
kali pertama tgk ni, pisang lumut, nampak mcm sedap
lgpun pisang berangan akak memang suker he he
Menariknya resepi...namanya pun unik! terima kasih sudi kongsi...
Catat Ulasan