Isnin, 30 November 2015

Roti Nan Cheese

Roti Nan Cheese memang menjadi kegemaran CK sekeluarga setiap kali berkunjung ke restoren mamak. Dapat plak dengan ayam tandori...adussss... berebut makan anak beranak.. hahahaha


sebenarnya, hari ni CK masak dalca sayur, dan teringat la plak nk makan ngan roti canai. Last2 terpandang satu entri di FB yang tayang roti nan, terus CK teringat... ermmm...apa lagi, terus jalan projek cheese nan

 CK buat 2 cawan tepung jer.... dapat la 8 bijik roti nan, saiz comel-comel... 4 daripadanya CK goreng, dan jadilah roti puri... hahahaha...


Roti Nan Cheese
bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
1 sudu besar marjerin
1 sk yis
1 sb gula halus
1 sb yogurt
air secukupnya
cheddar cheese 

Cara-cara
Uli semua bahan-bahan hingga doh menjadi lembut. Rehatkan 30 minit, kemudian, tumbuk dan keluarkan anginnya.
Timbang 50gm dan ketepikan. Buat sampai habis
Ambil satu doh, leperkan sedikit dan letakkan cheddar cheese. Tutup rapat dan bulat2kan.
Kemudian, canai.
Rehatkan seketika hingga doh naik sedikit.
Panaskan kuali dengan api sederhana
Letak doh atas kuali dan tutup sekejap (dalam 1 minit)
Terbalikkan doh, dan biar sebelah lagi masak. 
Akhir sekali, bila lihat roti nan tu dh masak, ambik sedikit marjerin/butter, dan sapukan di permukaan roti. Masak sekejap dan angkat. Ini untuk menjadikan roti nan kita sedap dan wangi. 


Resipi Dalca CK ni senang ya amat. Rendam kacang dhal semalaman dan esoknya rebus dlm pressure cooker.. hahaha...dalam 15 minit dh siap

Ok...dalam pressure cooker, masukkan 1 cawan kacang dhal yang direndam  bersama dengan 1 sudu besar rempah kari. Kalau dpt serbuk kuah Dhal babas lagi sedap. Kalo takde, guna jer rempah kari ikan
Ok... lepas tu, masukkan bawang besar/merah dan bawang putih. Masukkan juga sedikit jintan manis dan serbuk kunyit.  Air secukupnya....jgn lupa yer..... agak2 la dalam 3 cawan air ke.....
Ok...hidupkan api dan biar pressure cooker masak.

Lepas kacang dhal dah pecah, keluarkan angin dari pressure cooker (hati2 panas tawww) dan buka tutup periuknya. Letak santan sedikit. Kalo kurang kuahnya, boleh tambah air. Kemudian, masuklah ubi kentang...lepas ubi empuk, masuk sayur2 lain (karrot, kacang panjang,tomato, magga, teung, dll) Perasakan dengan garam, perasa...siap

Opsss.... lepas tu, panaskan kuali, masukkan sedikit minyak masak. Tumis bawang merah, bawang putih, cili kering yg dipotong pendek, biji sawi dan daun kari. Selalunya CK tumis bawang dulu...dah nk kuning, baru masuk daun kari dan cili kering...kalo masuk bersama, nanti cili jadi hitam...hahaha....

Dah bawang garing, buka tutup periuk kuah dhal dan curahkan bahan yang kita tumis tadi. Tutup cepat2 ... biar seketika.... SIAP !!!! 




Ok..selamat mencuba !!! 


0 corat coret:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...