Salam...
Meskipun sekarang ni tengah demam Puteri Ayu Cheese, tp customer CK masih request puteri ayu old fesyen...hahahaha.....
Ok... ini resipinya, daripada kelas memasak di Bagus Baking Solution yang pernah CK pergi beberapa tahun lepas. Ck suka ikut resipi ni, sbb hasilnya lembut dan tahan sampai 2 hari.
Bahan A
2 biji telur (gred B)
220gm gula kastor
Bahan B
80ml santan
20ml jus pandan
5 titip pewarna hijau pandan
setengah sk pandan esen
Bahan C
120gm tepung
Bahan D
1 sk eno (biru)
1 sb (penuh) ovallet
Bahan E
300gm kelapa parut putih
1sk tepung jagung
secubit garam
*bahan ini digaul sebati, dan masukkan ke dalam acuan kuih. Tekan2 sikit agar padat
Cara-cara
Panaskan kukusan, dan glis acuan puteri ayu dengan sedikit minyak masak
Putar bahan A hingga putih dan kembang
Masuk bahan B, kacau hingga sebati
Perlahankan mixer, dan masukkan bahan C
kacau hingga sebati hingga mendapat tesktur yg lembut
Masukkan bahan D, pukul sekejap
Tuang dalam acuan yang telah diletakkan kelapa.
Kukus 12 minit
Sejukkan, dan bolehlah dikeluarkan dr acuan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan