Rabu, 9 April 2014

Talam Lepat Gula Melaka

Salam 

Dah minum petang ke?? Hari ni CK buat kuih kukus plak...dah lama tak menalam, dan hari ni jadi la Kuih Talam Lepat Gula Melaka. First time tengok resipi ni, terus berkenan, sbb ada kacang lepat (CK panggil kacang mata hitam) dalam aduan pulut tu. Ditambah pula dengan kelapa parut, sure sedap, so check barang2 dalam fridge, semua ada. Apa lagi, projek on laaa



bagi yang ingin mencuba, ini resipinya. Bagi CK sedap la sbb macam makan kuih serimuka berkacang gitu...hehehe.... insyaalah kalo ada kenduri lepas ni boleh la buat

TALAM LEPAT GULA MELAKA

Bahan lapisan bawah
250gm beras pulut- rendam 15 minit dan toskan
100gm kacang lepat - rebus 15 minit dan toskan
½ cawan kelapa parut putih
300ml santan- dicampurkan dengan ½ sk garam
Cara:
Kukus pulut yang direndam dalam loyang selama 15 minit
Masukkan santan,  kacang rebus, kelapa ke dalam pulut dan gaul
Kukus lagi selama 30 mnit. Kacau setiap 10 minit
Setelah masak, ratakan pulut dalam loyang dan tekan hingga mampat

Lapisan lapisan atas
3 biji telur
150gm gula melaka*
100ml air masak* ( Masak kedua2 bahan ini hingga gula larut dan pekat. Kemudian sukat air gulanya menjadi 200ml)
300ml santan
75gm tepung gandum+20gm tepung kastat+10gm tepung jagung
Cara
Campur semua bahan di atas dan kacau. Kemudian tapis
Masak dlm periuk sambil dikacau hingga separuh pekat. Matikan api
Tuang atas lapisan pulut yang sudah dimampatkan tadi

Kukus kembali selama 15-20 minit


Puncak Jalil mengalami catuan air sekarang ni. Mujur la kat rumah CK ada 2 tangki air yang besar2 (beribu2 galen ) ...so kami takde masalah air...hehehe..... al maklum laa..orang niaga ni mana bleh bagi alasan takde air kat customer.. kalo buat alasan gitu, lari la customer !!! 


Ok..selamat menjamu selera... Sedap taw kuih ni...cubalah !!

1 corat coret:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Sedapnya CK.. sekarang susah nak jumpa talam gula melaka ada kacang.. tq share resepi.. boleh akak cuba nanti..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...