Jumaat, 11 April 2014

Bingka Ubi Kayu

 Salam Jumaat yang penuh barokah !! Apa khabar semua? dh siap masak ke?
Hari ni CK tayang bingka ubi kayu plak.. dah lama tak makan. Cari kat pasar malam pun jarang jumpa orang jual kuih ni. Yelah, kuih2 tradisional ni jarang orang nk jual. Asyik2 jual karipap, donut dan pau sambal.


So, bila ke pasar borong, CK pun belilah ubi kayu. Dalam fikiran, mcm2 nk buat, kuih lapis ubi kayu la, talam ubi kayu, rebus cicah kelapa, ikan masin...adussss.... banyaknyer... akhirnya, jadilah bingka ni dulu...ada lagi beberapa ketul tu, kita tengok yer, apa kejadiannya lepas ni. Entah2 kecut jer...hahaha


Resipi CK ambik dari Recipes Card Collectible Series dari Bagus Bakery. Dah selalu sangat ke bagus tu, so collect ler kad

Ni resipinya


Marjerin tu, Ck gantikan dengan minyak sapi.dan butter.  Rasa lebih sedap dan bau lebih wangi.


Ok..sampai sini dulu !!!

3 corat coret:

mama sara nur berkata...

Assalam
Ck, feberet kita ni
Bila tgk ubi mulalah teringin he hee

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Sedapnya CK.. memang kuih kegemaran akak bila berasas kan ubi ni :)

Bbwana adienia berkata...

sedapnya makan bingka..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...