Rabu, 16 April 2014

Acar Kedondong Ikan Masin

SALAM

Hari ni Ck tayang lauk pembuka selera plak - Acar Kedondong Ikan Masin. Sebenarnya CK beli buah ni nak buat jus kedondong asam boi...tp malas punyer pasal dan ternampak plak iklan acar kedondong ikan masin, terus tak jadi buat jus...dan terhasillah acar.


Suka plak Jebat makan acar ni. Selalunya dia tak brapa suka acar, apatahlagi ikan masin. Tapi acar ni, dia main ratah jer, pastu asyik sebut sedap jer...ermmm... ye la, ye laa...mmg sedap pong !!

meh kita share resipinya.

BAHAN-BAHAN:

  • 300gm kedondong |kupas kulit dan  dipotong kecil
  • 1 cawan ikan masin talang/duri- digoreng dulu
  • 120gm kismis
  • 5 biji bawang merah | dikisar
  • 3 ulas bawang putih | dikisar
  • 2cm halia | dikisar
  • 3 sudu makan cili kisar
  • 1 sudu makan rempah kari ikan | dibancuh dengan sedikit air
  • 2 sudu makan cuka
  • 1 sudu kecil biji sawi
  • 2 sudu teh bijan
  • 4 sudu makan gula
  • 65ml air
  • Minyak untuk menumis

CARA MEMASAK:
 1. Panaskan minyak,masukkan biji sawi dahulu, dan kemudian tumiskan bahan kisar dan cili kisar seketika. Masak sampai pecah minyak. 
2. Kemudian masukkan rempah kari ikan dan kacau sehingga garing.
3. Setelah itu masukkan pula air, cuka dan perasakan. Didihkan sebentar.
4. Seterusnya masukkan kedondong, ikan masin goreng  dan kismis. Kacau sehingga kedondong menjadi lembut.
5. Akhir sekali, taburkan bijan. Sedia untuk dimakan.


Sedap makan dengan nasi panas. Kalo dengan nasik minyak pun ok kot !! 


ok..Selamat Mencuba !!


4 corat coret:

IeRA berkata...

salam singgah...

adda syuhada berkata...

acar cmni mmg membuka selera...

Azian Nd berkata...

Boleh tambah nasi kalau lauk mcm ni...

tun_telani berkata...

Salam CK.. mkn ngan nasi putih panas2 mmg terangkat nih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...