Jumaat, 18 April 2014

Donut Sardin

Salam
minum petang bersama donut. Asyik tabur gula, coklat, butterscotch, kali ni kita letak inti sardin plak yer...hehehe....


Kali ini CK guna doh serbaguna. Boleh buat roti, pizza ataupun donut. All in one. Senang, buat banyak2 dan boleh di 'frozen'kan..

Meh tengok resipinya
Doh Serbaguna untuk Donut, Roti dan Pizza
500gm tpung roti
100gm gula
5gm garam30gm bread improver (guna 1 sudu teh sahaja)100gm telor lbh kurang 2 biji tlor gred a200gm air ais (saya guna dlm 225gm sbb tgok doh agak kering)12gm yis100gm margarine tp saya suka ltk shortening30gm susu tpung


masukkan bahan2 kering dahulu kalu ada mesin putar kemudian taruk telur..air dan akhir sekali marjerine atau shortening...uli sampai betul2 elastik...saya uli dalam 30 minit...tapi on off la sbb takut mesin rosak hehehe..10 minit uli mesin rehat kejap pastu uli balik 10 minit rehat sampai 30 minit dan doh betul2 elastik boleh ditarik2 tak putus...n siap terus bentukkan doh mengikut citarasa anda 


hari ni nk cepat punyer pasal, ala2 dayang senandung gitew donut sardin ku 


Ok... selamat menjamu selera. Nk berangkat g jenjalan plak ni 

4 corat coret:

adda syuhada berkata...

sedap oooo....

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Emmm.sedapnya!!

K.atie ngan HB pon ada gak brcadanbg nak tanam pokok buah2an klu ada rezeki beli tanah lg.TP kat sini..tanahnya tak bape sesuai tanam pokok buah2an..yg blh cuma pokok sawit & kelapa serta pisang jer.Biasa la area bagan datoh
Klu nak tanam pokok buah2an tanah yg sesuai kat kg k.atie.

maz berkata...

Assalamualaikum...ok jgk ye idea tuu...senang dan kenyangg...tu yg pntingg...kita pun klu doh pizza ni dijdikan rti goreng la...ikut sukee je...hehee..

Wattie berkata...

Assalamualaikum, ptg2 macam ni pekena donut gaya Baru macam ni mesti best. Agak2 Ada lagi tak, pos mai Penang sket, heheheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...