Jumaat, 25 April 2014

Roti Sarang Lebah

Salam... 
Musim roti sarang lebah sekarang ni yer...mana2 blog dan FB sume tayang roti ni. Pada mulanya CK tak berkenan sangat nk buat, yelah, sbb isirumah CK ni tak makan roti loyang (roti kosong).. budak2 ni lebih suka roti sosej atau roti yang ada inti
Namun, bila kawan CK teringin nk makan, terpaksa la CK buat kan.. dan feedback nyer....BOOOMMM... meletopsss...esoknya terus dia order banyak...adusss...


So, sapa nk berniaga tu, bolehlah cuba2 nasib yer... ni resipinya. CK copypaste dari kelab roti

DOH✏️
2 cawan tepung gandum
1/2 Sudu teh dry yeast
1/4 Sudu teh garam
½ sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir
¼ cawan plain yogurt, suhu bilik
¼ cawan minyak sun flower
1/2 cawan air suam 
+-**Almond flakes, pumpkin seeds n butterscotch jika suka

1. Larutkan yeast dan gula dalam air suam dan biarkan berbuih.
2. Dalam mangkuk adunan, campurkan, garam, tepung gandum, baking powder dan kacau sebati. 
3. Masukkan campuran yeast dan yogurt ke dalam mangkuk adunan dan kacau sedikit dengan sudu supaya kurang tahap melekat kat tangan.
4. Uli dengan tangan sedikit dan masukkan minyak sedikit demi sedikit dan teruslah membelasah doh sehingga tak lekat di tangan.   
INGAT..cara ulinya jika tak ada BM adalah macam nak sental baju zaman dolu2 (zaman tak de washing machine basuh kain kat sungai), tolak tarik tolak tarik menggunakan penumbuk lagi bagus.
5. Uli sehingga elastic.. Lagi lama lagi bagus dan lagi gebus roti kita nanti.
 6. Bila rasa dah puas uli, biarkan doh naik 2x ganda di tempat sikit panas atau tertutup like dalam oven atau microwave yang TAK di ON ok..Bila doh dah naik, tumbuk2kan supaya keluar anginnya
7. Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar buah langsat atau mata kucing dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak. 
8. Buat sampai habis. Memang doh lembik tapi dont worry kalau melekat sapukan tangan anda dengan minyak je.
9. Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes jika suka dan biarkan doh rehat naik 2x ganda sekali lagi. Sementra menunggu doh naik ON kan over anda.. Setting 180-200C api atas bawah..(ikut oven anda gak ye..my oven suhu ni).
10. Make sure oven panas giler baru masukkan loyang. 10 minit pertama guna api bawah jer, 5 minit terakhir pakai api atas bawah.
  11. Time bako dalam 10-15 minit. Keluarkan dari oven dan cepat2 tuangkan butterscotch di atasnya.Sedia untuk dihidangkan.
NOTE:- 1) doh memang lembik.. Jsngan tambah tepung, cuma sapukan tgn anda dgn minyak masa nk bahagi2 doh kecik2.2) No need perfect bulat sgt just lebih kurang sbb nanti dia akan bulat sendiri bila naik.3) Make sure oven benar2 panas supaya ia lembut bak cotton.4) JANGAN bakar terlalu lama kerana nanti keras5) Kalau tak abis makan tu simpan roti dalam air tight container atau balut pinggan anda dengan plastic kemas2.

BUTTERSCOTCH SAUCE
1/2 cup brown sugar bukan gula merah ok
1/2 cup whipping cream(kalau tak de boh jer susu cair)
A pinch of salt
1/2 tsp vanilla essence
25g butter

1.Cairkan butter dakam periuk kecil, Masukkan brown sugar, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih.
2. Tuangkan whipping cream perlahan2 sambil mengacaunya.
3. Masukkan vanilla dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping.
NOTE:- Make sure semua bahan tersedia dekat dapur anda kerana sos ni cepat hangus kalau di tinggalkan.Awas masa nak tuang cream tu sbb gula ni panas sangat.. 
Berhati2, baik guna senduk jangan guna sudu takut malang tak berbau . 



Inilah tempahan semalam. 20pek roti sarang lebah tempahan kak Umi Haikal dari Jalan Petaling bersama kawan2 pejabat dan jiran2nya. Masa hantar ni, kami sempat la gader2 makan2 sembang2, gosip2.. hehehe... Kak Sheila pun ada, siap bawak Aireen lagi. Tapi yang tak bestnyer, CK tak dpt joint lama2 sbb my bodyguard dah tunggu kat simpang jalan. Siap datang escort dengan moto lagi...Adusss... 


Rata-rata semua yang order kata sedap. Alhamdulillah...terima kasih... Ok...ni komen2 pelanggan CK. Sori, nama dan gambar profil mereka terpaksa dipadamkan atas sebab2 tertentu.. (hehehe...privacy la sangat kannn )

 terima kasih Dee... love u lah !!!

 terima kasih kak Umi. 

Terima kasih Dilla 


terima kasih kepada kengkawan yang order. Sekali rasa, terus repeat order... kalo dulu Ck buat roti terhad kepada 500gm tepung jer, tapi bila dah dapat oder ni, terus kena uli 2kg tepung sehari...fuuhhhh...

Dan hari ini, CK dah mula demam... hohohoooo...tempahan pun ditutup la buat sementara waktu...ermmmm...


Ok..sampai sini dulu ceritera di hari jumaat yang mulia. Wassalam !!! 

11 corat coret:

fazianbatrisyia berkata...

uish...megusik jiwa...geram betul dpt tgk aje

NEKCIK berkata...

nekcik pon turut tergoda dengan sarang lebah ni..mmg syiook membuatnya. .gebus sesangat..nekcik jumpa kat blog cik manggis

INA berkata...

sob..sob.. ada gi petaling x ckp..lama x jumpa..

NEKCIK berkata...

salam CK..nekcik nak mintak izin copy resipi ni boleh tak..rmai lak kaum kerabat nekcik berminat..sukatan nekcij guna breadmaker

ezan eznee berkata...

Akk jual ke? Kt area mne ni?

Fie Amanda berkata...

Salam..nk tnya...1bekas 8bun tu hrga bpe?

athirah berkata...

Waaa kecur tgk..xsabar tggu oven ni..mmg nk buat Sgt InsyaAllah..tq share resepi

sherry berkata...

boleh tau berape harga satu bekas?

NOR HIDAYAH RANI berkata...

Mmg best roti sarang lebah..ada bg jiran merasa tup2 dpt order plak..berbunga2 hati bila org puji sedap n siap order lg..skali order 4 5bekas stiap 1mggu..kn dh blh buat duit dr duk saje2 je kt umh..hihi

Haliza Samsi berkata...

Terima kasih kerani kongsi.resepi...semoga murah rezeki anda..amiin

Hassan Basri Ramli berkata...

akak jual 1 bekas tu berapa? semua sama saiz k?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...