Rabu, 12 Jun 2013

Kacang Phool

Salam..

Malam ni dinner dengan roti perancis dan kacang phool jer. CK dah takde mood nk masak, pagi tadi lepas buat cookies, terus letih semacam..dan petangnya bantai tido 3 jam...aduhhh..bestnyer sesekali dpt tido petang2 cenggitu... hahaha


Tak sempat nk snap beria2.. ambik jer la gambar dari pinggan CK ni

Dulu dh pernah buat kacang phool ni kat sini  boleh tahan sedap nyer..sbb tu semalam bila pegi tesco, CK terus capai roti perancis ni. Selalu makan dengan sup cendawan, tp kali ni makan dengan kacang phool lagi sedap.

KACANG POOL 
Resepi : Pak Haji
Rujukan : Buku Planta Resepiku Warisanku

Bahan-bahan
1 tin kacang pool - kacang parang dalam tin Medammas Foul kimball
1 kg daging - dikisar
1 kg bawang merah - dikisar
2 labu bawang putih
1 sudu teh jintan manis - di goreng tampa minyak dan dikisar
1 sudu kecil jintan putih - di goreng tampa minyak dan dikisar
1 sudu kecil ketumbar - di goreng tampa minyak dan dikisar
1 inc halia - dikisar
1 cawan air
Sedikit minyak atau planta untuk menumis
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara
Tumiskan bahan yang dikisar hingga naik bau
Masukkan daging dan kacau hingga masak dan empuk
Bila daging dah empuk, masukkan semua kacang pool
Tambahkan sedikit air dan masak hingga kuah sedikit pekat.
Rasakan garam dan gula secukup rasa

Bahan Dimakan Bersama 
Lada hijau - dihiris
Bawang besar - di hiris dadu
Roti - di bakar dengan sedikit planta
Telur mata lembu
Limau nipis 



Ok laaa...  dah kenyang makan, meh jamu mata dengan coklat yang CK buat semalam, untuk pengantin, untuk anak2 buah, cucu2 sedara dan sedara mara kat kampung. Yeahhh...ujung minggu ni CK nk balik tepen.


Ni coklat untuk hantaran.. dah takde idea dah nk deco. Ini jer laaaa... tema kali ni warna oren... 


Ni coklat untuk anak2 buah, cucu2 sedara dan sesedara kat kg nun.. ye la, 2 tahun sekali baru Ck balik kg, tentu la nk kena bawak buah tangan kan... ni baru 3 bekas, sbb masa snap gambar ni, bekas coklat dh abis. Kena tunggu Jebat balik la plak, beli lagi...


Ok..Mood balik kg dah sampai... Daaaaa !!!! 

4 corat coret:

adda syuhada berkata...

salam CK...
nampak mcm sedap jer makan roti ngn kacang phool tu..

Mas berkata...

mengancam coklat tu kak..cantikkkk
hmm..kacang pool...sedap tu

Umie Jazz berkata...

Assalamualikum Mas..mmh sedap kcg pool ni kan....

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

salam CK..
mmg sedap kacang phool tu... sesekali pekena sepinggan tak cukup kot.. hehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...