Rabu, 27 Mac 2013

Kacang Phool dan Roti Perancis

Salam..
Kebelakangan ni, internet dan talian telefon asyik takde jer, dah lima kali komplen kat TM, tapi sekejap diaorang repair, pastu rosak balik... harap2 lepas ni takde la masalah lagi. Kalo tidak, mmg terminate jer line TM ni

Ok...hari ni meh breakfast dengan kacang phool dan roti perancis. Pertama kali mencuba. Projek nk buat ni banyak kali jugak tertangguh sbb big boss ajak berjalan sana sini. So, terpaksa la masuk balik sume barang2 dalam peti es.


Ermmm... nyum, nyum.sedap !! big boss pun cakap sedap.. 

KACANG POOL 

Resepi : Pak Haji
Rujukan : Buku Planta Resepiku Warisanku


Bahan-bahan
1 tin kacang pool - kacang parang dalam tin Medammas Foul kimball
1 kg daging - dikisar
1 kg bawang merah - dikisar
2 labu bawang putih
1 sudu teh jintan manis - di goreng tampa minyak dan dikisar
1 sudu kecil jintan putih - di goreng tampa minyak dan dikisar
1 sudu kecil ketumbar - di goreng tampa minyak dan dikisar
1 inc halia - dikisar
1 cawan air
Sedikit minyak atau planta untuk menumis
garam dan gula secukup rasa


Cara-cara
Tumiskan bahan yang dikisar hingga naik bau
Masukkan daging dan kacau hingga masak dan empuk
Bila daging dah empuk, masukkan semua kacang pool
Tambahkan sedikit air dan masak hingga kuah sedikit pekat.
Rasakan garam dan gula secukup rasa



Bahan Dimakan Bersama 
Lada hijau - dihiris
Bawang besar - di hiris dadu
Roti - di bakar dengan sedikit planta
Telur mata lembu
Limau nipis 

Roti perancis yang disapu dengan garlic butter kemudian dibakar


Jemput makan !!!

4 corat coret:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Sedap betul sarapan pagi ni ye CK... hulur2 lah pada akak ehe :D

hana berkata...

geram btol la ngan menu nih... lg dulu teringin sampai sekarang tak terbuat buat jugak!! grrrr

rahel berkata...

Sedapnyaaa...

inahar ali berkata...

waduh..laporrrnye..nyumm..nyumm!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...