Rabu, 6 Mac 2013

Lontong

Salam dan selamat pagi

Hari ni breakfast lontong plak. Jarang2 dapat buat juadah ni, almaklum laaa... pengikut2 M bermaharajalela dalam badan dan fikiran ni
Tapi hari ni, bila ke meja makan, semua cakap "Waaaaa...macam RAYA lah !! " ermmmm... diorang dah set dalam otak, time raya jer baru dapat makan mende2 gini...hahaha


Kebetulan malam tadi ada kenduri tahlil dan doa selamat kat rumah anak buah CK di Klang (sempena nk berangkat ke Tanah Suci mengerjakan umrah)  so banyak la lebihan nasi impit. Inilah yang terhasil lontong ni, kalau idak, sure kena tunggu raya..hahaha


LONTONG
Bahan :
1 biji kelapa parut - 4 cawan santan
2 batang serai, dititik
1 inci lengkuas  - dihiris
1 inci halia - dihiris
1 biji bawang besar- dihiris halus
3 ulas bawang putih - di hiris
Sedikit serbuk kunyit
1 sdb udang kering/ikan bilis tumbuk kasar
1/2 cekak so hoon, dikerat
Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)

BAHAN SAYURAN :-)
Suku biji kobis, dipotong kecil
1/2 biji sengkuang
1 batang lobak merah
8 tangkai kacang panjang
2 keping tauhu - dipotong  dadu
Segengam so hoon - rendam
2 keping fucuk- rendam
2 keping tempe - dipotongdadu

Bahan utama:-
Nasi impit
Sambal tumis
Serunding daging
Kuah kacang/satay

Cara
Panaskan minyak sedikit dan tumis bahan yg dihiris bila wangi masukan serai serta udang kering/ikan bilis
Masukan santan kacau dgn api kecil bila dah agak nak mendidih...masukan sayur-sayuran semua
Perasakan dgn garam, gula dan serbuk perasa...jagan masak sampai sayur lembik...
Dah siap boleh lah di sajikan sama telur, sambal tumis, serunding kelapa



Ok...jemput makan !!!

5 corat coret:

Gee® berkata...

Sedapnyaaaa....

Yana Shaiful berkata...

~ sedap..suka sgt lontong ^^

Marsita yahya berkata...

sedapnyaaa.

A.L.M. berkata...

Hi I'm Ana from Fooduel.com. It is a site in which users vote recipes
from 1 to 10.

There is a ranking of the best recipes and a profile with your voted recipes. Each recipe has a link to the blog which belongs the recipe. This way you will get traffic to your blog

It's easy, fast and fun. The best Photo recipes will be here.

I invite you to enter, add your blog and upload a recipe with a nice photo.

We would love that you participate with some recipe like this.Look Amazing!

Regards

http://www.Fooduel.com

Rohah berkata...

akak selalu beli kat kedai...ni buat srapan pagi mmg mantop kat perut..lagi2 klu ada bergedil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...